Analyse
IBA: een grote zorg minder 4 jaar geleden - vrijdag 13 december 2013

IBA en SK Capital hebben een minnelijke schikking getroffen waardoor de resultaten van 2013 niet in het rood zullen belanden.

Dit biedt een betere zichtbaarheid. De koers die na het akkoord weinig kon opveren) ligt nog steeds te hoog.
VERKOPEN.

 

De joint venture opgericht tussen IBA en SK Capital kon zijn beloftes nooit nakomen. De ontwikkeling van eigen moleculen (die meer winstgevend zou moeten zijn dan de generieke) zorgde voor ontgoocheling. En geschillen hebben de relaties tussen beide partijen verzuurd. Niettemin kan IBA door een recent minnelijk akkoord de schade beperken: terwijl SK Capital 21 miljoen euro eiste, zou nu maar een extra waardevermindering van 5 miljoen euro (0,20 EUR per aandeel) geboekt moeten worden bovenop de vorige provisies. De groep zou dus 2013 op het nippertje met winst afsluiten (we vreesden voor verlies). Ook zou IBA in de toekomst minder gaan investeren in de ontwikkeling van eigen moleculen (tot nu toe 3 à 4 miljoen per jaar). Na dit akkoord, de verkoop van Bioassays, de ontvangen terugbetaling van een klant (voor een lening) en de definitieve verkoop van de site voor protontherapie in Essen zal IBA eindelijk kunnen focussen op zijn verkopen (met een fors verlaagde schuld). Wel lijkt een bedrijfsmarge van 10 % tegen 2014 ons erg ambitieus. En al kan de groep de doelstelling bereiken, toch zal de winst per aandeel zich beperken tot ±0,30 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 7,66 EUR

 

IBA is een Belgisch bedrijf dat zich toelegt op de strijd tegen kanker en dat deeltjesversnellers voor medisch en industrieel gebruik produceert. De groep produceert en verdeelt ook medische tracers en investeert momenteel zwaar in de ontwikkeling van eigen molecules.

 

Deel dit artikel