Analyse
General Electric: een mooi cadeau 4 jaar geleden - donderdag 19 december 2013

De Amerikaanse groep spitst zich opnieuw meer toe op de industrie en dit ten nadele van haar financiële activiteiten, die een te hoog risico dragen. Dit jaar zal General Electric dus een mooie prestatie hebben neergezet. Ook is de groep steevast van plan hieraan verder te bouwen.

Rekening houdend met haar strategie en de mooi uitkering aan de aandeelhouder, zijn ook wij optimistisch. Het aandeel is goedkoop en maakt deel uit van onze Amerikaanse favorieten.
KOPEN
.

 

Ambitieus
Ondanks de zwakke Europese econo-mie en de vertraging op de ontluikende markten, zijn de vooruitzichten van de Amerikaanse groep aanmoedigend. Voor 2014 voorziet ze een stijging van de activiteit van 4 à 7 % (zonder over-names). En tegen 2016 mikt ze op een winstmarge van 17 % (t.o.v. 15,8 % vandaag). Deze doelstellingen lijken misschien vrij utopisch gezien de crisis nog steeds woedt. Toch menen we dat General Electric, dat zijn concurrenten al een stap voor is, in staat om zijn objectieven te bereiken.

 

Strategie
De grootste troef van General Electric is zijn reactievermogen.
Nu het verkeer en de handelsbetrekkingen opnieuw zijn toegenomen, is de groep op het vlak van luchtvaart (15% van zijn activiteit), dé referentie geworden voor de ontwikkeling van energiezuinige motoren. Ook ontwerpt ze nu lichte onderdelen. Dankzij deze inspanningen kon General Electric op een salon in Dubaï 40 miljard dollar aan bestellingen opstrijken (rechtstreeks, onrechtstreeks), wat veelbelovend is voor de omzet en de winstmarge (die in dit segment al meer dan 19 % bedraagt). 

 

In de gezondheidsdivisie (12%) mikt General Electric vooral op de groeilanden (China, Afrika), waar de vraag bijzonder hoog ligt. Een positief punt voor de R&D-kosten die over grotere verkoopvolumes verspreid zullen zijn en dus minder duur zullen uitvallen.


In de VS pikt de groep een graantje mee in de schaliegassector, die momenteel in volle ontwikkeling zit: zo specialiseerde ze zich in afvalwaterbehandeling om gas te ontginnen, wat ook andere projecten ten goede komt (vb. trein die op gas rijden).

 

Een doeltreffende hercentrering op de industrie, een afgenomen risico, een lagere schuldenlast en nog steeds dezelfde vooruitzichten: puur profijt voor de aandeelhouder die op een stijging van het dividend (rendement van 3 %) en het aantal ingekochte aandelen wordt getrakteerd. De koers steeg in 2013 met 30 % maar houdt nog geen rekeningen met al de troeven van de groep.

 

Koers op het moment van de analyse: 26,89 USD.

 

 

General Electric is een Amerikaanse conglomeraat, dikwijls voorgesteld als een microkosmos van de VS-economie want actief op uiteenlopende domeinen: industriële uitrustingsgoederen (vliegtuigmotoren, turbines voor windmolens, kerncentrales, enz.), gezondheid (diagnostiek) en financiële diensten (hypotheekleningen, verbruikskredieten). De groep besliste onlangs om zich terug te trekken uit de mediasector.

 Deel dit artikel