Analyse
De wereldbeurzen in 2013 4 jaar geleden - dinsdag 31 december 2013

Een aantal belangrijke markten konden opnieuw hoge toppen scheren, wat sinds een paar jaar vrijwel ongezien was.

De lage rentevoeten nodigden in 2013 niet erg uit om te beleggen in obligaties. Het waren vooral aandelen die de beleggers het afgelopen jaar wisten te bekoren. Maar niet alle beurzen deden het dit jaar goed. 

 

Verenigde Staten

De Amerikaanse markten beleefden een uitzonderlijk jaar. De economische macrocijfers (o.a. werkgelegenheid...) duidden erop dat de VS iets sneller dan voorzien konden herstellen. Wel groeide de economie in 2013 niet voldoende opdat de Fed zijn financiële hulp zou opschorten. De bank bleef dus geld in de economie pompen dat o.m. meer in aandelen werd geïnvesteerd. De S&P 500 (+26,2 %) bereikte zo een absoluut record en de Nasdaq (+33,4 %) overschreed voor de eerste keer in 13 jaar 4 000 punten. Ook konden de beurzen dankzij de stabiliteit en het vertrouwen rekenen op talrijke beursintroducties.

Het rendement voor de belegger in EUR op de Amerikaanse beurs was 26,9 %.

 

Europa

In 2013 kregen beleggers opnieuw oog voor de Europese markten, zij het in mindere mate dan voor de Amerikaanse. Zo stuwde de Stoxx Europe 50 17,8 % hoger. De macro-indicatoren wezen erop dat het ergste achter de rug is en bleken een steun voor de beurzen. Overigens heeft de centrale bank altijd haar hulp verleend in geval van nood, wat de beleggers kon geruststellen. De rentevoeten op korte termijn werden verlaagd tot 0,25 %.

Het rendement voor de beurzen uit de eurozone was 25,3 %.

 

Groeilanden

De ontluikende markten zijn de kneusjes van 2013. Zo leden de Chinese beurzen (-4,9 %) onder de groeivertraging van het land en in Rusland (-6,6 %) en Brazilië (-17,8 %) kon de economie vrijwel niet groeien. Ook voerden de centrale banken van deze landen strengere kredietvoorwaarden in.
Ten slotte werd uit vrees dat de Fed zijn soepele monetaire politiek ging afbouwen minder op deze riskante markten belegd. In de zomer kelderden de valuta van talrijke groeilanden.

Voor de belegger in EUR bedroeg het gemiddelde rendement op de beurzen in de groeilanden -7,7 %.

 

En in België?

 

Deel dit artikel