Analyse
De beurzen in november 4 jaar geleden - maandag 2 december 2013

In november werden de bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal naar het achterplan geduwd.

In tegenstelling tot de centrale banken waren de positieve verrassingen in de VS (±70 % van de cijfers boven de verwachtingen) en het eerder gemengde nieuws uit Europa (50 % van de cijfers onder de verwachtingen) niet bepalend voor de beurzen.

 

In de VS

De eerste verklaringen van Janet Yellen, de opvolger van Bernanke aan het hoofd van de Fed, hebben de beleggers gerustgesteld wat de continuïteit van het zeer soepele monetaire beleid betreft. Dit gegeven stuwde de Dow Jones naar een nieuw historisch record. Gezien de mooie vooruitzichten dankzij de sterkte van de verwachte economische groei (+2,5 % voor 2014 en 2015 tegenover 0,7 % en 1,1 % in Europa), blijft de Amerikaanse beurs een belangrijke plaats krijgen in onze portefeuilles.

 

In Europa

De renteverlaging van de ECB zet de zwakke gezondheid van de eurozone in de verf maar dit zal voor minder steun zorgen dan de monetaire politiek in de VS.

 

Groeilanden

De opkomende markten, die reeds 6,1 % achteruitgingen sinds begin 2013, hebben over het algemeen negatieve prestaties neergezet. De nieuwe daling van hun munten tegenover de euro hielp natuurlijk niet. Een mooi voorbeeld is Rusland waar de structurele vertraging zich voortzet (groei op het laagste niveau sinds de recessie van 2009). Dit vertaalde zich in heel wat zwakke cijfers van lokale bedrijven.
Een realiteit die Europese bedrijven die zeer actief zijn op de opkomende landen: Bekaert (-13,5 %), Solvay (-2,8 %), AB InBev (-1,9 %), Cisco (-5,8 %), LVMH (-2,1 %), Alstom (-1,4 %)… en die de meest cyclische sectoren treft. Daartegenover staat China dat een flinke sprong voorwaarts maakte na de publicatie van de groeicijfers voor het derde kwartaal. Ook de hoop dat hervormingen na het jaarlijkse congres van de communistische partij de interne markt zullen ondersteunen, zorgde voor steun. De Chinese markt blijft goedkoop zelfs al voorzien we een groeidaling op lange termijn naar zo’n 6 % (7,8 % in het derde kwartaal 2013).
Beleg erin via de aandelenfondsen Fidelity China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD.

Deel dit artikel