Analyse
Beurs van Brussel: duur, maar niet zonder opportuniteiten 4 jaar geleden - dinsdag 31 december 2013

Het rendement op de beurs van Brussel was 20,7 % in 2012 en 25,8 % in 2013. Voldoende om de verliezen van de crisis van 2008 goed te maken.

Maar ook voldoende om te besluiten dat de beurs duur is (zoals zovele andere Europese beurzen), en duurder is dan andere grote beurzen (VK, VS, China…). Van de 148 genoteerde aandelen raden we er 13 aan. (onderverdeeld in vier groepen) alsook 3 vastgoedbevaks.

 

Rendementen berekend tussen 31/12/2012 en 27/12/2013, rekening houdend met de uitgekeerde dividenden die werden herbelegd.

 

 Als u een mooi dividend beoogt

Gimv (+4,4 %): weinig risicovolle holding, gediversifieerde portefeuille, verwacht dividend van ±5 % netto.
bpost (+2,5 % sinds IPO): het goed zicht op de omzet voor de toekomst, doet een hoger dividend verhopen (rendement ligt al boven 5 % netto).
GDF Suez (+19,3 %): binnen zijn sector heeft de groep het meeste herstelpotentieel (afstoten van activa, investeert in opkomende landen). Zelfs bij een daling van een dividend met 50 % voor het boekjaar 2014, zou het rendement nog 5,9 % bruto bedragen (3,8 % netto na gedeeltelijke recuperatie van de Franse voorheffing).

Delta Lloyd (+56,4 %), op goede weg om te voldoen aan de solvabiliteitseisen maar wil zijn balans extra versterken door de dividendgroei (3 % per jaar) te stoppen. Het dividendrendement bedraagt nu al 5,9 % bruto. Kies het dividend in aandelen (Nederlandse voorheffing vermijden).

 

Cyclische aandelen

Atenor (+12,7 %): de projecten komen stilaan tot ontwikkeling. 7 van de 12 zullen in 2014 tot de winst bijdragen. Een cyclus van verschillende mooie winstjaren staat voor de deur. Het dividend zal zich stabiliseren.
Nyrstar (-47,1 %): de zwakke zinkprijzen stellen het businessmodel in vraag en de problemen bij partner Talvivaara doen er een schepje bovenop. 2014 zal rood kleuren. Maar daarna zou het evenwicht tussen vraag en aanbod op de zinkmarkt gunstiger moeten uitdraaien (mijnsluitingen zijn te verwachten). Zeer speculatief!

 

Nichespelers

EVS (+12,3 %) leed onder negatieve uitlatingen van de directie over de groei binnen de sector tot 2016 en de beslissing om nog massaal te investeren (zal op marges wegen). De koers veerde op maar is nog steeds interessant. De groei zal bereikt worden door de kracht om marktaandeel te winnen.
Melexis (+84,5 %) en Sioen (+32,7 %) bieden net als EVS kwalitatieve producten met mooie marges op markten die structureel groeien.
Exmar (+62,5 %), gesteund in 2013 door hogere transporttarieven en door initiatieven om beter de waarde van de activa naar boven te laten komen, heeft nog steeds potentieel. We schatten zijn waarde op minimum 12 EUR. Na een uitzonderlijk 2013 zal het dividend verminderen maar het rendement zal boven de 3 % netto blijven.

 

Turnaround

Drie bedrijven laten geleidelijk hun moeilijkheden achter zich.
Agfa-Gevaert (+24,8 %) lijdt nog steeds onder de terugval van zijn verkopen maar begint te profiteren van de daling van de zilverpijs (één van de grondstoffen).
Deceuninck (+44 %) zou op verschillende markten in moeilijkheden een omslagpunt bereikt hebben; de koers zou de komende maanden hiervan kunnen profiteren.
Delhaize (+48,8 %) lijdt nog steeds onder de onzekerheid die het verloop in zijn topmanagement meebracht, maar zijn marges profiteren nog steeds van de herstructureringen in de VS.

 

Vastgoed

Naast aandelen blijft vastgoed een verstandige belegging op voorwaarde dat men selectief is. De meeste bevaks bieden een mooi dividend (niet gewaarborgd), maar noteren dikwijls boven hun intrinsieke waarde. Als de rente daarenboven stijgt, worden ze minder interessant en kunnen ze hun financieringskosten zien stijgen. De bevaks die investeren in commerciële gebouwen bieden momenteel de beste vooruitzichten. We kopen:

Wereldhave Belgium (+2,9 %)

Vastned Retail (+13,7 %)

Ascencio (+10,2 %).

 

Binnen de Bel 20 raden we aan de volgende zeven aandelen te verkopen:

AB InBev (+20,5 %): de strategie met focus op premiumbieren om de volu-medaling te counteren, zal zijn limieten bereiken.
Colruyt (+11,4 %): begint te lijden onder de prijsoorlog en de kostenstijgingen (energie, personeel).
D’Ieteren (+20,8 %): binnen de twee activiteitenpolen blijft de margedruk, die wel structureel lijkt, aanhouden.
Solvay (+6,6 %): na de euforie toen Rhodia in 2012 werd overgenomen, heeft de groep haar vooruitzichten voor 2016 verlaagd (conform onze verwachtingen).
Telenet (+33,6 %): geruchten over een bod van de hoofdaandeelhouder maar het eigen vermogen is negatief (-12,50 EUR per aandeel) en de groep wil haar schulden nog verhogen.
ThromboGenics (-56,2 %): de biotechgroep overschatte de commerciële inspanningen; de werkelijke omvang van zijn markt doet vraagtekens rijzen.
UCB (+27,3 %): nieuwe medicijnen maken de daling van Keppra nauwelijks goed; de (hoge) koers zal reageren bij de minste negatieve verrassing. 

 

Deel dit artikel