Analyse
Bel20-index: nog verlies tegenover top van 2007? 4 jaar geleden - woensdag 18 december 2013

De Bel20-index heeft de voorbije twee jaar zeer sterk gepresteerd. Heeft het hiermee het verlies sinds haar topniveau in 2007 kunnen goedmaken?

Ja en neen. Alles hangt ervan af hoe men de zaken bekijkt.

 

Twee boerenjaren

De Belgische beurs zit al ruim twee jaar onafgebroken in de lift. In 2012 boekte de referentie-index van de beurs van Brussel, bestaande uit de 20 belangrijkste aandelen, een rendement van 18,6 %. Sinds begin dit jaar staat de teller op 10,6 %. Hiermee geeft het heel wat andere beurzen uit de eurozone het nakijken. Maar op het eerste gezicht zijn die twee boerenjaren niet voldoende om de zware terugval in de periode 2008-2009 volledig goed te maken. De Bel20-index staat desondanks nog steeds 40 % onder haar topniveau van 2007.

 

Dividenden

Maar het plaatje ziet er al helemaal anders uit als we rekening houden met de uitgekeerde dividenden sinds 2007. Dan bedraagt het verschil nog 16 %. Daarmee komt de Bel20 al een flink stuk dichter in de buurt van zijn topniveau. Een bewijs dat het dividendrendement een essentieel onderdeel is van de vergoeding van de aandeelhouder.

 

Vreemde eend?

We kunnen nog een stapje verder gaan. Als we geen rekening houden met GDF Suez, eigenlijk een Franse groep, dat toch wel zwaar doorweegt in de berekening van de indexwaarde en de voorbije jaren ondermaats presteerde, dan zijn de verliezen van de Bel20 vandaag zo goed als volledig weggewerkt!

 

Deel dit artikel