Analyse
Ackermans & van Haaren: mooie transactie met CFE 4 jaar geleden - dinsdag 10 december 2013

AvH bracht zijn 50 %-belang in DEME in bij CFE en trok zo zijn participatie op.

Een gunstige transactie voor de holding. De opwaardering van CFE die hieruit vloeide, deed op een paar maanden tijd de intrinsieke waarde van AvH met zo'n 8 EUR/aandeel opveren. Wel is de decote (12 %) te beperkt om het aandeel te kopen.
HOUDEN.

 

Eind september kondigde AvH aan dat het zijn participatie in CFE ging opdrijven. In deze optiek nam het de helft van het belang van Vinci (in CFE) over en stootte het zijn 50 %-belang in de baggergroep DEME af tegen nieuwe CFE-aandelen. De transactie zou in de komende weken moeten worden afgerond. AvH zal hierdoor 60,4 % van CFE in handen hebben en zal, zoals wettelijk verplicht, een bod doen op CFE tegen 45 EUR per aandeel. Sinds de aankondiging van de transactie kende CFE een forse opwaardering (tot 80 EUR!) en heeft het hetzelfde niveau bereikt als zijn concurrenten, die wij duur vinden gezien de waarderingsratio's van kracht. Na het bod, waarop niemand zal ingaan, zal de intrinsieke waarde van AVH dankzij de opwaardering van CFE flink zijn gestegen. Ook vergaren de banken Delen en J. Van Breda steeds meer activa onder beheer. Bijgevolg trokken we onze schatting van de bankactiviteiten met 15 % op. Maar gezien de nogal lage decote en het dividendrendement dat slechts 1,6 % bedraagt, is AvH niet koopwaardig.

 

Koers op het moment van de analyse: 81,12 EUR

 

De Belgische holding Ackermans & van Haaren heeft een beperkt aantal participaties rond vijf pijlers (baggersector, financiële diensten, private equity, vastgoed, energie & materialen) en speelt er een actieve rol (strategie, keuze van het management).

 

Deel dit artikel