Analyse
Tessenderlo: schrapping dividend 4 jaar geleden - vrijdag 15 november 2013

De groep sluit ook het 3e kwartaal met verlies af en de vooruitzichten blijven somber ogen.

De uitkering van een dividend lijkt nu erg onwaarschijnlijk, althans voor 2013. Ondanks de koersdaling blijft het aandeel duur.
VERKOPEN.

 

In het 3e kwartaal zakte de omzet met 5,3 %. Zelfs het filiaal actief in de agrochemie, Kerley, dat de kaskoe van de groep is, zag zijn vraag kelderen (-11 %). De grootste moeilijkheden situeren zich in de tak Gelatine en Akiolis, die zijn marktaandeel tracht af te schermen waardoor de marges fors krimpen.

 

Al bij al keldert de bedrijfswinst (zonder uitzonderlijke elementen) met 52,4 % en belandt het resultaat per aandeel in het rood (-0,37 EUR) als gevolg van een afschrijving die de groep optekende nadat ze besloot haar activiteit voedingsfosfaten te verkopen. Gezien deze slechte resultaten meent Tessenderlo dat de Ebitda (zonder uitz. el.) dit jaar wel eens met 25 % zou kunnen slinken, terwijl wij tot nu toe op een daling van 20 % tipten.

 

De vooruitzichten ogen dus somber, vooral gezien de groep te sterk aanwezig is in Europa en de voorziene herstructureringen nieuwe kosten met zich zullen meebrengen, wat op het resultaat zal wegen. Gezien al deze uitdagingen schrapt Tessenderlo dan ook zijn dividend. We verlagen onze winstramingen (zonder uitz. el.) van 0,70 tot 0,40 EUR voor 2013 en van 1,05 tot 0,80 EUR voor 2014. Ook voor 2014 verwachten we geen dividend.

 

Koers op het moment van de analyse: 17,15 EUR.

 

Internationaal chemiebedrijf dat vooral in Europa aanwezig is. Actief in chemie, kunststofverwerking, gelatine, landbouwchemie en farmaceutica.

Deel dit artikel