Analyse
Repsol: advieswijziging 4 jaar geleden - vrijdag 29 november 2013

De toekomst van de groep klaart op.

Repsol en de Argentijnse regering staan op het punt een deal te sluiten rond hun conflict over YPF. Daarmee wordt een bittere juridische strijd vermeden. We wijzigen ons advies.
KOPEN.

 

Na maandenlang gebakkelei lijkt er een akkoord in de maak rond de nationalisatie van YPF (belang van 51 %) door de Argentijnse regering. Repsol zou genoegen nemen met een vergoeding van 5 miljard dollar. Dat is minder dan het oorspronkelijk geëiste bedrag (10 miljard, incl. verwijlintresten), maar zo kan wel een lang en bitsig proces worden vermeden. De aandeelhouders kunnen blij zijn dat de oliegroep zich opnieuw kan gaan toespitsen op zijn groei. Een heikel punt is wel nog dat het akkoord voorziet in een schadevergoeding in dollar, maar via Argentijns staatspapier, terwijl de financiële situatie van het land erg precair is en een situatie van wanbetaling niet valt uit te sluiten (speculatieve schuldrating). Over dat punt wordt dus nog gediscussieerd en Repsol wil graag garanties dat het zijn obligaties zal kunnen verzilveren. Beide partijen hebben echter belang bij een oplossing, dus wellicht zal die er ook komen. Voor Repsol zal de impact op de winst op korte termijn beperkt zijn, maar als het de 5 miljard ontvangt, kan het zijn eigen vermogen versterken en investeren in zijn exploratieactiviteiten. Dat zal het aandeel wellicht hogerop duwen.

 

Koers op het moment van de analyse: 19,33 EUR

 

De Spaanse olie- en gasgroep Repsol is sterk georiënteerd op Spanje en Latijns-Amerika. De groep werkte mee aan de ontdekking van brandstoffen in Venezuela en Brazilië. Repsol moest zich als het ware "heruitvinden" na zijn onteigening in Argentinië.

 

Deel dit artikel