Analyse
Nyrstar: -45 % sinds half september! 4 jaar geleden - woensdag 20 november 2013

Talvivaara in gevaar, twijfels over het business model: is dit echt reden tot ongerustheid?

Talvivaara verkeert in gevaar en het business model wordt in vraag gesteld. Gevolg: de beurs is overdreven ongerust. Ja, 2013 en 2014 zullen rood kleuren en het aandeel is erg risicovol. Maar als u een durver bent, mik dan op de toekomstige prijsstijging van zink!
KOPEN.

 

Talvivaara: gevaar

In 2010 tekende Nyrstar een contract met het Finse Talvivaara voor de levering van 1,25 miljoen ton zinkconcentraat over een periode van 15 jaar. Sinds 15/11 staat de Fin echter onder de bescherming tegen de schuldeisers (om tijdelijk niet failliet te gaan). Nyrstar meent dat dit geen impact zou hebben op het contract (wijn twijfelen eraan). Hoe dan ook, in het ergste geval (faillissement Talvivaara) zou de 243 miljoen die al betaald zijn, verloren gaan (de boekhoudwaarde van Nyrstar, die nu op meer dan 5 EUR/aandeel wordt geschat zou dan met ±1,40 EUR zakken). En in de volgende jaren zou min. 10 % van de bedrijfswinst voor afschrijvingen van Nyrstar in rook opgaan. Al is het scenario niet onmogelijk, toch ligt het nog veraf. En mocht Talvivaara toch over de kop gaan, dan zou Nyrstar ondanks het verlies nog aan de voorwaarden van zijn schuldeisers kunnen blijven voldoen.

 

Twijfels rond het business model

De hamvraag is nu: 'Is Nyrstar in staat om zijn projecten tot een goed einde te brengen?' Oorspronkelijk focuste het zich op smelterijen. Maar gezien de overcapaciteit in de sector, wilde de groep haar zinkbevoorrading waarborgen en een groter deel van de productiecyclus bestrijken (grotere toegevoegde waarde). Gevolg: Nyrstar begon zich in 2009 ook in mijnen te specialiseren (en ging een schuld aan van 80 % van zijn eigen vermogen). Maar de prijsdaling van zink en de ontginningsproblemen in de mijnen wijzen erop dat Nyrstar een te zware prijs betaalde. En de verliezen stapelen zich op. Het is dan ook tijd om de activa en de strategie te herevalueren. Een oefening die voor de smelterijen al werd afgerond: zo liggen nu diverse projecten op tafel om meer concentraat uit metalen te putten (wat meer oplevert). Voor de mijnactiviteiten is het nog wachten tot de lente.

 

Financiering

Wel zal Nyrstar nog 280 miljoen moeten vinden om de projecten in de smelterijen te financieren en 890 miljoen om de schulden af te lossen die binnen 3 jaar vervallen. De gegeneerde liquiditeiten zullen hiervoor duidelijk niet genoeg zijn. Niettemin zouden de schulden door nieuwe leningen moeten worden gefinancierd. Gezien meer dan 70 % van deze schulden in 2016 vervallen en Nyrstar tegen dan winstgevend zou moeten zijn (we mikken op een stijgende zinkprijs, door de sluiting van een aantal grote mijnen) mogen kandidaat-investeerders in obligaties alvast gerust zijn. Het doemscenario (kapitaalverhoging met winstverwatering, verkoop van activa tegen spotprijzen) ligt ver van ons bed en we handhaven ons advies.

 

 

Koers op het moment van de analyse: 2,30 EUR

 

Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (smelterij en legeringen, 10 % van een nog erg gefragmenteerde markt) en nummer 3 voor lood (7 % van de omzet). Sinds 2009 streeft de groep naar een verticale integratie (aanwezig zijn in alle productiestadia). Daartoe neemt zij mijnen over die op middellange termijn moeten voorzien in 50 % van haar zinkbehoeften. Op die manier zal hij de 5e zinkontginner ter wereld worden.

 

 

Deel dit artikel