Analyse
Hamon: blaast koud en warm 4 jaar geleden - donderdag 14 november 2013

De Belgische producent maakte moeilijke tijden mee. Nu het orderboekje opnieuw flink gevuld raakt, is de vraag: is het aandeel koopwaardig?

Nee. Al gaan we voor de komende jaren uit van een vrij optimistisch scenario, toch is Hamon geen interessante koop. Heeft u het aandeel in uw portefeuille zitten, hou het dan. Anders vermijdt u Hamon het best.

 

Hamon,… ha wie?

Hamon (15,70 EUR) is wereldwijd actief als ontwerper en bouwer van industriële uitrustingsgoederen in de specifieke marktniches van energie en milieubescherming. De groep levert industriële koelsystemen, warmtewisselaars, systemen voor rookgaszuivering en schoorstenen voor hoofdzakelijk elektriciteitscentrales, de olie- en gassector, de petrochemische sector maar ook voor andere zware industrieën (metaal, cementfabrieken…).

 

Een wispelturig verleden…

Sinds de onderneming in 1997 naar de Brusselse beurs trok, kende ze niet altijd een even succesvol parcours. Zo schreef ze meermaals rode cijfers en moesten de aandeelhouders het vaak zonder dividend stellen. In 2012 kon Hamon een flinke omzetsprong maken (+25,2 %) maar zorgden kosten voor nieuwe ontwikkelingen en fors hogere belastingen toch voor een licht verlies en werd het dividend opnieuw overgeslagen. 2013 zou alleszins een stuk beter moeten worden dan 2012. De 1e jaarhelft sloot nog wel met verlies af maar de groep boekte over de eerste 9 maanden een recordbedrag aan orders. We tippen voor dit jaar uiteindelijk op een winst per aandeel van 0,70 EUR en een nettodividend van 0,19 EUR.

 

En margevretende groeipijnen

Hoewel Hamon het grootste deel van zijn omzet nog steeds op mature markten als Europa en Noord-Amerika boekt, verlegt het zijn zwaartepunt steeds meer richting groeilanden, met Azië op kop. Dat zal de komende jaren tot een stevige groei leiden. Maar deze activiteiten zijn (nog steeds) een stuk minder winstgevend. Ook de kosten voor nieuwe technologieën wegen op de winst.

 

Ook mikken we op een fors winstherstel tot 1,75 EUR in 2014 en 2,30 EUR in 2015, een pay-out van 30 %en een dividend van respectievelijk 0,39 en 0,51 EUR netto kan het aandeel nauwelijks een koopje genoemd worden. Bovendien staat er een heel pak goodwill op de balans en heeft Hamon relatief veel schulden.

 

Koers op het moment van de analyse: 15,88 EUR

Deel dit artikel