Analyse
Aandelen kopen op krediet? 4 jaar geleden - donderdag 7 november 2013

Geen aandelen kopen met geleend geld is een financiële waarheid als een koe. In de VS gooien steeds meer beleggers deze wijsheid overboord. In september werden in de VS nog nooit zoveel aandelen op marge of met geleend geld gekocht.

Door aandelen te kopen, kunt u de waarde van uw portefeuille opkrikken maar het mes snijdt aan twee kanten.

We raden u deze techniek dan ook ten zeerste af.

 

Versnelling

In de maand september leenden beleggers 401,2 miljard USD om in aandelen te beleggen, een stijging van 4,8 % op maandbasis, en het hoogste niveau ooit.

 

De groei geeft aan dat het vertrouwen in de aandelenmarkten toeneemt. Beleggers zijn immers bereid om extra risico aan boord te nemen. Het feit dat de S&P en de Dow Jones historische records hebben neergezet, mag dan ook niet verbazen. De ene beweging voedt de andere als het ware.

 

Praktisch gezien

Klanten van (online)brokers moeten in eerste instantie een margerekening openen. Ze mogen dan tot een bepaald percentage, meestal rond de 50 %, van de waarde van de portefeuille extra beleggen. Voor een portefeuille van 100 000 EUR bestaande uit aandelen, obligaties en cash, mag een klant dan tot 50 000 EUR extra effecten kopen. Zo kan een hefboom in werking treden en de bestaande portefeuille als onderpand dienen.

 

Voor het gebruik van de marge moet de klant een vergoeding betalen. Zolang de markten en de portefeuille in waarde stijgen, is er geen vuiltje aan de lucht en kan de klant het rendement op zijn portefeuille flink opkrikken. Maar het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten.

 

Gevaar!

Werken met marge is niet zonder gevaren. Het kan gebeuren dat de waarde van de onderliggende portefeuille daalt en dat de marge boven de toegelaten 50 % gaat. In dit geval krijgt u een margin call van uw broker. U krijgt dan twee mogelijkheden, ofwel een deel van de posities verkopen waardoor het geleende deel verkleint ofwel geld bijstorten om de onderliggende waarde te vergroten en het percentage onder de 50 % te krijgen.

 

Reageert u niet snel op de oproep van de broker dan kan hij zelf het heft in handen nemen en naar goeddunken posities afsluiten. Met dergelijke technieken kunt u zeer snel enorme geldbedragen verliezen.

 

Deel dit artikel