Analyse
Aandelen die een gul dividend bieden 4 jaar geleden - woensdag 27 november 2013

Is het niet te laat om positie in te nemen voor dit type beleggingen om uw portefeuille beter te laten renderen?

Het dividend is het gedeelte van de winst dat een bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Het is echter nooit gewaarborgd en evenmin op voorhand gekend maar staat centraal in onze evaluaties.
De voorbije crisisjaren waren aandelen met een mooi dividend erg in trek. Het is niet te laat om positie in te nemen voor dit type beleggingen. Dit zijn onze favorieten: National Grid, GDF Suez, Bolsas y Mercados Españoles, Zurich Insurance, Gimv en Delta Lloyd. Ook bpost, Atenor, AT&T en EVS zijn op dit punt interessant.

 

Meer rendement

Over een langere periode is 30 tot 40 % van de opbrengst van een aandelenbelegging afkomstig van het dividend. En gezien de erg magere rentevoeten op spaar- en termijnrekeningen en obligaties, kiezen steeds meer beleggers voor zogenaamde dividendaandelen. Voor de Stoxx Europe 50 bedraagt het gemiddeld dividendrendement 3,4 %. Voor de Bel 20 is dit 4 % dankzij Belgacom (8,4 %), GDF Suez (8,7 %), Cofinimmo (6 %) en Befimmo (6,4 %). En het kan nog spectaculairder: sinds 1 januari 2012 bedraagt de return (lees: koersstijging) van de aandelen BME en Gimv respectievelijk 29,8 en 0,3 %. Inclusief herbelegging van dividenden stijgt het rendement tot maar liefst 49,4 en 10,6 %!

 

In slechte beursjaren helpt het dividend ook om de pijn wat te verzachten. In 2011 gaf de Stoxx Europe 50 8,4 % prijs. Inclusief dividenden bedroeg de daling "maar" 4,4% meer. Hetzelfde jaar trappelde de S&P 500 ter plaatse. Dividenden incluis werd er een stijging van 2,1 % opgetekend.

 

Lager risico

Door te beleggen in aandelen met een hoog dividend kunt u ook het risiconiveau van uw aandelenportefeuille temperen. Ze zijn immers minder volatiel dan de markt in zijn totaliteit. Vaak gaat het om bedrijven die al in een gevorderde maturiteitsfase van hun activiteiten zijn aanbeland, met minder investeringsprojecten (bpost keert 55% van zijn winst uit, een niveau dat de volgende jaren niet zou moeten afbrokkelen gezien de dominante positie van de groep op de markt).

 

Positief signaal

– Aangezien het dividend cash is die uit de bedrijfskas wordt geput, wijst dit op de duurzame winstgevendheid van het bedrijf.
– Door regelmatig het dividend te verhogen, geeft het management te kennen aan de aandeelhouders dat het zich in staat acht om de winst op (middel)lange termijn hogerop te duwen (Melexis verhoogde bvb. zijn tussentijds dividend voor 2013 met 7,7 %). Omgekeerd wordt een dalend dividend vaak geïnterpreteerd als een signaal voor slechtere verwachtingen.
– Het uitkeren van dividenden voorkomt dat het bedrijf zijn kapitaal verkwist (zo zijn Cisco en Apple, die op een grote en onvoldoende benutte cashberg zaten, gestart met een dividendbeleid.).

 

Stabieler aandeelhouderschap

Bedrijven met een aantrekkelijk dividendbeleid kunnen vaak bogen op een stabieler aandeelhouderschap, dat ook in grotere mate bereid is om de bedrijfsontwikkeling op lange termijn te ondersteunen (bij Abbott Laboratories is het dividend een hoeksteen van de bedrijfsstrategie).

 

Hoed u voor valstrikken

– Bedrijven kunnen aantrekkelijk lijken als ze een erg hoog dividendrendement bieden in verhouding tot hun koersniveau. Het rendement kan echter afkomstig zijn van een recente koersdaling (als gevolg van problemen). Zo waren de soms erg hoge rendementen in de telecomsector tot amper 18 maanden geleden vooral te danken aan ingestorte beurskoersen door achteruitboerende resultaten. (de koers van KPN stortte in lang voordat de dividendschrapping werd aangekondigd).
– Bedrijven die een groot deel van hun winst uitkeren, kunnen ook risicovol zijn (voor investeringen, groei op lange termijn).

 

Rendement en kwaliteit

Vette dividenden uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Het bedrijf moet over degelijke "fundamentals" beschikken (niet te hoge schuld, liquiditeiten). De combinatie van solide bedrijven en een gul dividend maakt het mogelijk om uw beleggingsrendement op te krikken.

 

Fondsen

– Talrijke financiële instellingen bieden beleggingsfondsen aan die mikken op hoogdividendaandelen. De prestaties ervan bleven de voorbije 5 jaar echter onder die van de andere fondsen die we aanbevelen. De beheerders kozen wel degelijk aandelen met een gul dividend, maar hadden weinig oog voor het waarderingsniveau van die aandelen (geen grote decote bvb.).
– KBC Equity Fund High Dividend boekte deze laatste 3 jaar puike prestaties (+43 %), al is het nog te vroeg om te zeggen of het fonds het op lange termijn beter zal doen dan de fondsen die we u aanraden.

 

Onze adviezen

National Grid laat regelmatig goede resultaten optekenen en bevestigde zijn groei- en investeringsdoelstellingen en bereidt een kostenbesparingsplan voor.
GDF Suez bouwt verder zijn schuldenberg af alsook zijn afhankelijkheid van de Europese markten. Versterkt zijn positie in Azië en Latijns-Amerika, waar de regelgevingsdruk lager ligt en de vooruitzichten gunstiger ogen.
Bolsas y Mercados Españoles spint garen bij de teruggekeerde rust op de financiële markten en de hogere transactievolumes, werkt verder aan de diversificatie van zijn inkomstenbronnen.
Zurich Insurance beleeft een woelige periode met aanzienlijke wijzigingen aan de top. Niettemin blijft het in staat om zich te ontwikkelen en zijn rentabiliteit te verhogen.
Gimv blijft mikken op langetermijnparticipaties in internationaal opererende en financieel solide bedrijven.
Delta Lloyd wil kapitaal vrijmaken om te investeren in levens- en pensioenverzekeringen, twee markten met goede vooruitzichten. Verzaakte wel aan zijn beleid van dividendaangroei (+3 % op jaarbasis) om zich zijn solvabiliteit te verbeteren. Wel zal het dividend waarschijnlijk stabiel blijven (rendement van 6 % bruto of van 4,5 % als men kiest voor het dividend in aandelen).
Dividendliefhebbers mogen hun blik daarnaast ook wenden naarbpost (rendement van 4,7 % netto), Atenor (4,5 %), AT&T (5,1 % bruto) et EVS (4,7 % netto).

 

Deel dit artikel