Analyse
Solvac: verhuizing naar continumarkt 4 jaar geleden - woensdag 9 oktober 2013

De groep nam KBC Securities onder de arm als liquiditeitsverschaffer.

Op dinsdag 1 oktober verhuisde Solvac, de holding die zo’n 30 % van de chemiegroep Solvay controleert, van de fixing (twee koersen per dag) naar de continumarkt. De doelstelling van deze verhuizing is de liquiditeit van het aandeel te verhogen. Om dit laatste kracht bij te zetten nam ze KBC Securities onder de arm als liquiditeitsverschaffer. De eerste dag op de continumarkt gingen er 450 stuks over de toonbank. Er is dus nog werk aan de winkel.

 

Op de aandelenmarkten zijn heel wat spelers actief. De liquiditeitsverschaffer of liquidity provider is misschien wel één van de meest onderschatte daarvan.

 

Taak

Op de aandelenmarkten vinden kopers en verkopers elkaar en worden transacties afgesloten. Om dit gemakkelijker te maken nemen beursgenoteerde bedrijven één of meerdere liquiditeitsverschaffers in de arm.

 

Dit zijn traders van banken die zich tijdens de handelsuren strategisch in het orderboek van bepaalde aandelen plaatsen door constant bied- en laatprijzen (de prijs waartegen u respectievelijk kunt verkopen en kopen) te afficheren. Hierdoor kunnen beleggers ten allen tijde handelen en wordt de liquiditeit in het aandeel verhoogd. De trader in kwestie koopt en verkoopt dus hele dag het aandeel. Hiervoor krijgt hij een vergoeding.

 

Ook zorgt de liquiditeitsverschaffer ervoor dat de spreads tussen de bied- en laatkoersen (verschil tussen de prijs waartegen u kunt verkopen en kopen) vernauwen en kleine beleggers meestal tegen voordeligere prijzen kunnen handelen zeker bij kleinere aandelen met een lage liquiditeit en dat de schommelingen in het aandeel kleiner zijn.

 

Praktisch

Euronext stelde enkele regels op om alles rond liquiditeitsverschaffers te regelen. Bedrijven die deel uitmaken van de nationale beursindices of de Next 150 en aandelen waarvan minstens 2500 transacties per jaar worden uitgevoerd mogen kiezen of ze een trader willen aanschaffen. Bedrijven die verkiezen om op de continumarkt (hele handelsdag doorlopend handel mogelijk) te noteren en niet aan deze vereisten voldoen, zijn verplicht om er één aan te stellen. Bedrijven die in de Euronext100 noteren mogen in principe geen aanstellen.

 

Bedrijven mogen zelf de liquiditeitsverschaffers kiezen, alsook hun aantal. Wat Belgische aandelen betreft zijn Bank Degroof, Petercam en KBC Securities de meest voorkomende namen. Ook buitenlandse spelers zoals Exane en Timber Hill hebben Belgische aandelen onder hun hoede. Vele bedrijven hebben slechts één verschaffer, anderen meer.

 

Deel dit artikel