Analyse
September: positieve beursmaand 4 jaar geleden - dinsdag 1 oktober 2013

Na een bewogen zomer is de rust op de markten in de maand september teruggekeerd dankzij de status quo van de Federal Reserve.

De belegger in euro boekte op de wereldwijde beurzen gemiddeld 4 % winst. Sinds begin 2013 bedraagt het rendement 11 %. Belangrijkste winnaars: de Europese en vooral de opkomende beurzen.

Raadpleeg onze rubriek "Stel uw portefeuille samen" voor advies omtrent uw beleggingen. 

En blijf beleggen op ontluikende markten, met name in China die een overschot op zijn lopende rekening heeft staan. Beleg 10 % van uw portefeuille erin via de fondsen Fidelity China Focus A EUR of GAM Star China Equity USD.

 

In september hebben de beurzen hebben zich in eerste instantie opgetrokken aan de status quo van de Fed en de waarborg dat er voldoende liquiditeiten beschikbaar zullen zijn. Daarnaast heeft de ECB laten weten dat de rentevoeten op een zeer laag peil vastgepind zullen blijven.

 

De dagen na de Fed-aankondiging sloop er echter twijfel op de beurzen. Vragen over de timing van de monetaire verstrakking, de redenen van de status quo en de botsing tussen Democraten en Republikeinen over een nieuwe verhoging van het schuldplafond hebben snel de bovenhand genomen. Hoe dan ook blijft de maandbalans op de wereldwijde beurzen zeer positief.

 

De ontspanning van de rentevoeten geeft wat zuurstof aan het Europese herstel, dat de voorbije maanden in gevaar kwam door de rentestijgingen. De daling van de rentevoeten in de VS was een goede zaak voor de beurzen uit de opkomende landen want activa uit de VS werden minder aantrekkelijk. De beurzen en munten van de landen die zich financieren in het buitenland (India, Brazilië,…) konden opnieuw ademhalen omdat die verminderde aantrekkelijkheid de repatriëring van fondsen heeft afgestopt.

 

Alle sectoren hebben de maand in het groen afgesloten. Maar de algemene rentedaling heeft vooral de conjunctuurgevoelige sectoren gediend zoals de bouw en de industrie.

 

Ook de telecomsector, volop in een consolidatiebeweging, vinden we op het podium terug (+9 % in Europa). Verizon, de nr. 1 in de VS op het vlak van mobilofonie heeft voor 130 miljard USD 45 % van zijn filiaal Verizon Wireless, dat in handen was van het Britse Vodafone gekocht. In Europa is er naast de verhoging van het belang van Telefónica in Telecom Italia, de Amerikaan AT&T die zijn interesse heeft uitgesproken om mobiele activiteiten over te nemen. Sommigen zien er mogelijkheden in voor Vodafone om zich van andere activiteiten te ontdoen.

 

Op technologievlak is de tijd voor grote operaties aangebroken. Microsoft heeft zijn hand gelegd op de mobieltjes van Nokia, dat zelf nog niet alle schaapjes op het droge heeft.

 

De Europese autosector ten slotte heeft zich zeer kranig gehouden (+8,4 %). Europese constructeurs zien de toekomst rooskleurig in hoewel het herstel traag zal verlopen. De Duitse autobouwers blijven goed geplaatst maar de beurs houdt er rekening mee. Verkoop ze met uitzondering van Daimler.

 

Deel dit artikel