Analyse
Eastman Kodak: niets meer waard? 4 jaar geleden - donderdag 31 oktober 2013

Op 3 september werd de notering van deze aandelen stopgezet en op 24 september startte de beurshandel opnieuw. Wat houdt dit in?

Het bedrijf, dat met een schone lei is kunnen beginnen, heeft nu nieuwe aandeelhouders. Bent u nog in het bezit van oude aandelen, dan zijn deze vrijwel waardeloos en de kans dat daar nog verandering in komt, is zo goed als onbestaande. Een rechtszaak aanspannen zal ook niets uithalen omdat de rechtbank reeds in het nadeel van de oude aandeelhouders een uitspraak heeft gedaan.

 

Faling

Eastman Kodak zocht reeds in januari 2012 bescherming tegen zijn schuldeisers nadat het bedrijf door enkele foute beleidskeuzes in de problemen kwam. Sindsdien heeft het bedrijf heel wat herstructureringen doorgevoerd om een doorstart te kunnen realiseren en te kunnen ontsnappen aan het faillissement. Midden augustus gingen schuldeisers uiteindelijk akkoord met de stappen die Eastman Kodak voorstelde om te kunnen doorwerken onder een nieuwe entiteit. Bevoorrechte schuldeisers dienden daarbij water bij de wijn te doen. Aandeelhouders, die helemaal achter in de rij staan wanneer een bedrijf over de kop gaat, konden niets uit de brand slepen. Misnoegde aandeelhouders kaartten dit aan bij de rechtbank maar die veegde alle argumenten van tafel. De rechtbank oordeelde dat alle acties van de oude aandeelhouders enkel de doorstart zouden kunnen bemoeilijken en vertragen.

 

Andere aandelen

Daarna werden de oude aandelen van Eastman Kodak van de beurs gehaald en verwijderde de bankinstelling uw aandelen. Eenmaal de doorstart gerealiseerd, ging het nieuwe Eastman Kodak opnieuw noteren op de OTC-markt, dus niet op de New York Stock Exchange of Nasdaq, onder de ticker EKOP.

 

Deel dit artikel