Analyse
Deceuninck: stijging van de volumes 4 jaar geleden - vrijdag 25 oktober 2013

Zal het buigpunt op de vele markten in moeilijkheden weldra worden bereikt?

De verkopen in de Verenigde Staten blijven het goed doen terwijl in Europa de situatie stilaan betert.
KOPEN.

 

In het 3e kwartaal daalde de omzet van Deceuninck met 0,5 %. De evolutie van de wisselkoersen ten opzichte van de euro had immers een negatieve impact op de prestaties van de groep. Zonder wisselkoerseffecten konden de verkopen van de groep inderdaad mooi klimmen (+5,1 %). Hiermee overtreft ze ruimschoots de verwachtingen van de markt, die slechts een beperkte groei verwachtte (0 à 2 % maximum).

 

In de VS blijven de verkopen flink vooruitboeren (omzet: +15 % ondanks de zwakke dollar). Zelfs in Europa (omzet: -0,4 %) is de situatie aan de beterhand. De Spaanse en de Nederlandse markten lijken hun dieptepunt te hebben bereikt. En op de Turkse markten zijn de resultaten geruststellend: al vielen de verkopen er met 6,4 % terug, toch is dit slechts te wijten aan de devaluatie van de Turkse lira. De volumes stegen er immers met niet minder dan 4,4 %! Is het buigpunt op de vele markten in moeilijkheden dan eindelijk bereikt? Dat zal nog moeten worden bevestigd.

 

Een ding is alleszins zeker: 2013 zal met winst worden afgesloten (en zal waarschijnlijk zelfs beter zijn dan 2012: winst van 0,04 EUR per aandeel) en beleggers zullen opnieuw interesse krijgen voor dit ondergewaardeerde aandeel. Deceuninck noteert immers nog steeds 20 % onder zijn boekwaarde.

 

Koers op het moment van de analyse: 1,55 EUR

 

Het Belgische bedrijf Deceuninck behoort tot de drie grootste Europese producenten van pvc-profielen, van het ontwerp tot de extrusie, voor de bouwsector (deuren, ramen…). De groep realiseert 48 % van haar omzet in Oost-Europa, Duitsland en Turkije. De rest van West-Europa is goed voor 39 % en de VS voor 13 %.

 

Deel dit artikel