Analyse
Datum ex-coupon en dividenduitbetaling 4 jaar geleden - donderdag 24 oktober 2013

Voor bepaalde aandelen vallen de datum van het ex-coupon en de dividenduitbetaling niet altijd samen.

Twee voorbeelden: National Grid en BP.

 

Ex-coupon

Voor National Grid is het aandeel ex-coupon gegaan op 5 juni 2013 maar het dividend werd pas betaald op 21 augustus 2013, dus ruim twee en een halve maand later. Dus als u het aandeel bijvoorbeeld op 25 juli kocht, dan was de coupon al niet meer aan het aandeel gehecht.

 

Hetzelfde principe geldt voor BP. Het olieaandeel ging ex-coupon op 7 augustus en het dividend werd 20 september betaald.

 

In beide gevallen komt het dividend toe aan de aandeelhouders die het aandeel bezaten de dag dat de coupon werd afgeknipt en niet aan de aandeelhouders die het aandeel na de dividendknip (datum ex-coupon) kochten.

 

Registratiedatum

De registratiedatum valt meestal twee of drie dagen na de ex-coupondatum. Als u op de registratiedatum aangeduid bent als aandeelhouder dan krijgt u het dividend. U kunt u zelf niet registreren, dat doet uw financiële tussenpersoon wanneer u het aandeel aanschaft. Deze heeft daar echter tot drie werkdagen voor nodig. Het zou dus technisch kunnen (maar hoogst uitzonderlijk) dat u het aandeel koopt met coupon aangehecht maar dat u op de registratiedatum nog niet bent geregistreerd en geen dividend krijgt.

 

Waarom is er soms zo'n verschil tussen de datum ex-coupon en de dividenduitbetaling?

De reden is dat er bij vooral Britse aandelen een mogelijkheid bestaat om het dividend te herbeleggen in aandelen en dat de beslissing over een coupon in cash of in aandelen moet meegedeeld worden tussen de dag van ex-coupon en de datum van betaling. Aandeelhouders moeten over enkele weken tijd beschikken om hun keuze kenbaar te maken.

 

Deel dit artikel