Analyse
Van de Velde: advieswijziging 4 jaar geleden - vrijdag 20 september 2013

De halfjaarresultaten bevestigen onze verwachtingen.

De hoge marges zullen volgens ons nog verder blijven slinken en de winstvooruitzichten op lange termijn zijn beperkt. Toch verwachten we nog een gul dividend. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

Het economische klimaat weegt op de verkopen (1e halfjaar: -1,8 %) en op de marges. De winst slonk dan weer met 12,9 % tot 1,48 EUR per aandeel. Zowel de verkopen in de groothandel als in de eigen winkels boeren achteruit. Terwijl Rigby & Peller zich in Europa en het Verenigd Koninkrijk conform de verwachtingen ontwikkelt, kelderen de resultaten van de Amerikaanse keten Intimacy. Hoewel juli en augustus minder catastrofaal waren, moet de keten verder marktaandeel inboeten. Intimacy zal in het 2e halfjaar nog rode cijfers schrijven, ook zullen nog 1 of 2 winkelsluitingen volgen. Voor de rest van de groep zijn we voor het 2e halfjaar iets optimistischer (prijsverlaging voor Andres Sarda stijgend aantal bestellingen voor de herfst, kostenbesparingen,…). Toch zal dit niet genoeg zijn om de dalende bedrijfswinst van het 1e halfjaar te compenseren. Voor 2013 mikken we op een terugval van 6 % (zonder rekening te houden met de waardevermindering van 2012), tot 2,36 EUR/aandeel. Voor de 2 volgende jaren verwachten we een winstgroei tussen 2 en 3 % per jaar. Wel is Van de Velde schuldenvrij en kan het zijn mooi dividend aanhouden (1,6 EUR netto in 2012).

 

Koers op het moment van de analyse: 34,35 EUR

 

Van de Velde is een Belgische ontwerper van dameslingerie (Marie Jo, Marie Jo L'Aventure, Marie Jo Intense, Prima Donna, Prima Donna Twist, Andres Sarda). De groep is vooral actief in Europa en in de VS en marktleider in de Benelux. Daar de consument steeds meer grote ketens en department stores (o.a. Inno, Galeries Lafayette, Corte Inglès …) verkiest boven het klassieke distributiekanaal (kleine lingerieboetieks), ontwierp de groep haar eigen winkelnetwerk.
Ontwikkelt zijn eigen winkelnetwerk, een activiteit die al 25 % van de verkochte volumes zorgt maar die veel kapitaal opslokt, volatiel en veel minder winstgevend is.

 

Deel dit artikel