Analyse
Twitter kondigt zijn beursgang aan 4 jaar geleden - vrijdag 20 september 2013

Na maandenlange geruchten is het zover: de fameuze microblogsite Twitter kondigt zijn beursintroductie aan. De details van de operatie blijven inmiddels nog geheim. Zal Twitter wel genoeg noten op zijn zang hebben om de belegger te overtuigen?

Een gunstige context

Al maanden deden geruchten de ronde. Heeft Twitter dan op het opportune moment zitten wachten om zijn beursgang eindelijk aan te kondigen? Internetaandelen genieten momenteel immers flink wat belangstelling. Twitter hoopt op die manier kapitaal in te zamelen in optimale omstandigheden en in tegenstelling tot Facebook is het van plan een geslaagde intrede op de beurs te doen.

 

Weinig info voorhanden

Momenteel is er nog geen prospectus beschikbaar. Bijgevolg beschikt het publiek momenteel nog maar over weinig informatie betreffende de strategie en de resultaten van de groep, alsook de redenen waarom Twitter naar de beurs besloot te trekken. Het toppunt voor een groep die bekend staat bij het grote publiek en berichten in een klik de wereld in stuurt.

 

Wanneer Twitter over een paar weken zijn prospectus zal versturen, zal het de belegger erg snel moeten overtuigen van zijn capaciteit om te groeien en van de doeltreffendheid van zijn reclamemodel. Ook zal de groep haar strategie moeten blootleggen en het opnemen tegen internetreuzen als Google of Facebook. En gezien de microblogsite nog niet evenveel munt slaat uit zijn Twitteraars als de concurrentie (winstgevend?), zal er nog veel geïnvesteerd moeten worden om zijn model te ontwikkelen en te diversifiëren.

 

Waardering

Gezien internetaandelen momenteel bijzonder goed in de smaak vallen, kan men ervan uitgaan dat het aandeel niet voor een peulschil verkrijgbaar zal zijn. De waarde van Twitter wordt geschat op 10 à 15 miljard dollar. Dit is met andere woorden tussen 17 en 25 maal de geschatte inkomsten van Twitter in 2013. Deze ratio komt ongeveer overeen met die van Facebook, waarvan het aandeel duur noteert.

 

Natuurlijk wachten we het prospectus af om u een volledige analyse te kunnen voorleggen. Hoe dan ook, als "kleine" Belgische belegger zal het quasi onmogelijk zijn om op deze aandelen in te tekenen. Eens het aandeel op de beurs genoteerd en het makkelijker verkrijgbaar is, zullen we verder op het aandeel ingaan.

 

Deel dit artikel