Analyse
ThromboGenics: eerste afspraak is fiasco 4 jaar geleden - donderdag 5 september 2013

De eerste resultaten van de verkopen in de VS van Jetrea, het enige gecommercialiseerd medicijn van de groep, stellen teleur.

Bijgevolg is het management is erg voorzichtig voor de rest van het jaar en 2014. Ongelukkig voorval? Niets is minder zeker!

Duur aandeel.

VERKOPEN.

 

Jetrea, de 1e behandeling tegen de aanhechting van de macula (VMA), is sinds midden januari verkrijgbaar in de VS. De verkopen liggen echter 17 % onder de verwachtingen van de markt. Een tragere start dan verwacht.

 

Doelstelling te ambitieus?

In het huidige stadium werd 75 % van de Jetrea-dosissen toegediend aan patiënten die lijden aan een matige of zware vorm van VMA. Maar om een deel van de 250 000 mogelijke patiënten per jaar te overtuigen, moet Jetrea absoluut ook voorgeschreven worden voor lichtere aandoeningen (80 % van het doelpubliek!). Tot nu toe is echter maar 0,5 % van de lichtere VMA behandeld terwijl bij de matige tot zware VMA dit al 6 % is. ThromboGenics heeft de situatie duidelijk onderschat. Het zal nog heel wat kapitaal en werk vragen om de 2000 netvliesspecialisten te overtuigen en een bredere communicatie te voeren naar de oogartsen. Deze groep is veel groter en stelt trouwens als eerste de ziekte vast in een vroegtijdig stadium. Ondertussen rijzen de kosten de pan uit (verkoopteams, R&D). Gezien de cashmiddelen van de groep is een kapitaalverhoging echter niet aan de orde van de dag.

 

En op korte termijn?

De verkopen in juli en augustus waren stabiel maar het wordt alvast wachten tot het 2e halfjaar van 2014 om een duidelijk beeld te krijgen van het commerciële potentieel. In afwachting zouden de verkopen van het 2e halfjaar van 2013 30 % lager liggen dan de gemiddelde verwachtingen van de markt. Ook zouden de resultaten van de 2e fase, waarin het medicijn mogelijks voor een 2e ziekte zal aangewezen worden, op 16 november moeten meegedeeld worden. Helaas waren de eerste gegevens hieromtrent nogal ontmoedigend.

 

Waardering

Gezien de nodige commerciële inspanningen zouden de verkopen tegen 2020 minimum 450 miljoen EUR per jaar (terwijl de verwachtingen van de markt enkele weken geleden rond 700 à 800 miljoen lagen) moeten opleveren om de huidige koers te rechtvaardigen. Dit optimistisch scenario houdt in dat tegen dan 35 à 45 % van een doelpubliek van 500.000 Europese en Amerikaanse patiënten met het medicijn zouden behandeld worden. De groep staat hier momenteel echter mijlenver vanaf. Gokken op dit aandeel is dan ook erg risicovol. Bijgevolg adviseren we u om te verkopen.

 

Koers op het moment van de analyse: 21,55 EUR

 

ThromboGenics is een Belgisch biotechbedrijf. 

 

Deel dit artikel