Analyse
Suez of Veolia Environnement? 4 jaar geleden - donderdag 26 september 2013

De 2 Franse groepen vertonen talrijke gelijkenissen maar welk aandeel koopt u het best?

De vooruitzichten van Suez zijn positief maar ze zijn al in de koers verrekend.
NIET KOPEN. HOUDEN.
De marges van Veolia beginnen opnieuw aan te trekken en de groep beschikt over een aanzienlijk herstelpotentieel. Maar hoewel Veolia dubbel zo groot is qua omvang, heeft het slechts een even grote beurskapitalisatie (6 miljard) als Suez Environnement).
KOPEN.

 

Broers maar geen tweelingen

De 2 nutsbedrijven Suez Environnement en Veolia Environnement zijn aanwezig op dezelfde markten: waterbevoorrading en afvalwater- en afvalbehandeling. Ook worstelen ze beiden met dezelfde moeilijkheden: een zware schuldenberg, een dalende vraag en dalende prijzen. Maar met de helft van de omzet is Suez wel een een pak kleiner dan Veolia (15 miljard euro ten opzichte van 30 miljard).

 

Crisis maakt het onderscheid

Als gevolg van de crisis boerden de inkomsten achteruit. Maar Suez bleef niet bij de pakken zitten en nam al gauw de noodzakelijke beslissingen: activa afstoten, investeringen terugschroeven… Op die manier kon de groep snel het vertrouwen van de belegger terugwinnen.

 

Tegelijk leed Veolia onder zijn logge administratie en een bestuurscrisis (opvolging van de CEO verliep moeizaam). Het duurde dan ook 3 jaar voor een zware herstructurering op gang kwam en de groep begon te herstellen. Zo stootte Veolia weinig winstgevende contracten (Berlijn, VS…) af en focuste het zich veeleer op contracten met een hogere toegevoegde waarde (ontzilting van zeewater in Saoedi Arabië). Tegenwoordig is de groep actiever in de industrie en niet meer zozeer in de nutssector (waar de prijzen laag liggen en blijven dalen). Ook is Veolia beter vertegenwoordigd in het buitenland. Een cruciaal punt gezien de vraag in Frankrijk en Europa afneemt in vergelijking met Azië en Zuid-Amerika.

 

Koers op het moment van de analyse:
Veolia Environnement: 12,64 EUR
Suez Environnement: 12,10 EUR

 

Deel dit artikel