Analyse
Mikken op elektrische auto's via Tesla? 4 jaar geleden - woensdag 25 september 2013

De koers van het Amerikaanse Tesla Motors, één van de wereldleiders op het vlak van de elektrische wagen, is op jaarbasis verzesvoudigd. Opportuniteit of niet?

Wanneer het gaat over jonge, innoverende en gemediatiseerde bedrijven is het niet uitzonderlijk dat beleggers zich laten verblinden door euforie.
Momenteel illustreert het aandeel van Tesla Motors perfect dit gevaar.
Als het aandeel correct gewaardeerd was, zou de koers 67,10 USD bedragen. Maar vandaag schommelt het rond 183 USD! Het aandeel is dus veel te duur! Te mijden.

 

Optimistisch

In het eerste semester van 2013, lag de omzet van Tesla 23 keer hoger dan in het eerste halfjaar van 2012. Maar het bedrijf is wel nog steeds niet rendabel. Het aandeel kan dan ook zeer moeilijk worden gewaardeerd. U begrijpt dat een advies vormen haast onmogelijk is.

 

Aswath Damodaran, professor Financiën aan de prestigieuze New York University, heeft zich aan de oefening gewaagd. Hij heeft zich evenwel gebaseerd op veronderstellingen die wij als vrij optimistisch inschatten : binnen tien jaar een gelijkaardige omzet als Audi vandaag en een winstgevendheid die Porsche vandaag kan voorleggen. Op basis van deze veronderstellingen schat hij dat het aandeel in 2022 een beurskapitalisatie van 68,3 miljard dollar zal hebben. Als deze verwachting tegenover de huidige kapitalisatie van 22,20 miljard dollar wordt gezet, kunt u begrijpen dat sommige beleggers het aandeel van Tesla zien als een buitenkansje.

 

Maar...

In de berekeningen zijn toch enkele zeer belangrijke elementen vergeten:
– de evolutie van de waarde van het geld
– het risico verbonden aan een nog jong bedrijf
– de zeer waarschijnlijke verhoging van het aantal aandelen (het bedrijf zal kapitaal nodig hebben voor zijn ontwikkeling).

 

Als we rekening houden met deze elementen is de waardering die binnen 10 jaar kan bereikt worden niet hoger dan 8,1 miljard dollar. Op basis van de schatting van de waardering en het aantal uitstaande aandelen betekent dit dat het aandeel vandaag erg duur is!

 

Voor uiteenlopende redenen die niets te maken hebben met deze waardering kan de koers op korte termijn, indien het optimisme aanhoudt, verder blijven stijgen. Er zijn natuurlijk ook andere scenario’s mogelijk. Sommige daarvan (hoewel ze te optimistisch zijn) zouden de koers van vandaag kunnen rechtvaardigen.
We raden de voorzichtige belegger die bekommerd is om de gezondheid van zijn portefeuille aan om niet aan de lokroep toe te geven en zich niet in het avontuur te storten.

 

Deel dit artikel