Analyse
Delhaize: nieuwe topman 4 jaar geleden - donderdag 5 september 2013

De aankondiging van een nieuwe topman zorgde voor een stevige koersdaling.
Terecht of niet?

Het aandeel noteert bovendien goedkoop.
KOPEN.

 

De aanstelling van Frans Muller als nieuwe topman (CEO) bij Delhaize zorgde voor beroering op de beurs. Het vertrek van de huidige topman was al langer aangekondigd, maar gisteren werd de naam van zijn opvolger bekend.

 

De markt is blijkbaar vooral ontgoocheld omdat ook de topman van de Amerikaanse divisie, daar sinds 1 jaar aan het roer en die goed werk leverde om de Amerikaanse activiteiten weer op de rails te zetten, opstapt (hij was ook kandidaat om CEO te worden).

 

De nieuwe CEO van de groep, trekt het laken voortaan volledig naar zich toe (geen topman aan de Amerikaanse divisie meer) en heeft geen enkele ervaring met de Amerikaanse markt. Bovendien was hij in zijn vorige job vooral bezig met groothandel (de cash en carry’s Makro en Metro) en niet met kleinhandel. Hij werd bij de Duitse groep Metro het slachtoffer van het feit dat zijn nieuwe concepten niet aansloegen en werd daardoor de laan uitgestuurd.

 

De voorbije maanden was er ook veel speculatie over de toekomst van de groep. Zo werd er meermaals geopperd dat de Amerikaanse divisie verzelfstandigd zou worden. Met het aantreden van de nieuwe algemene topman en het (voorlopig ?) wegvallen van een topman aan de Amerikaanse divisie, wordt het beleid opnieuw meer gecentraliseerd (in België) en is de hoop op een verzelfstandiging weer zo goed als uitgeblust.

 

Deze elementen hebben ervoor gezorgd dat de koers gisteren is teruggevallen.

 

Het lijkt ons echter het beste de nieuwe CEO het voordeel van de twijfel te gunnen. Hij kent immers de distributiesector en beschikt over ervaring. Wellicht wordt er op de uitgestelde “Capital Markets Day” (een bijeenkomst die Delhaize organiseert voor (grote) beleggers en analisten waarvan de datum nog niet is bekend) wat meer duidelijkheid geschapen over de toekomstplannen van de nieuwe topman.

 

De aanstelling van de nieuwe CEO verandert voorlopig niets aan ons oordeel. Delhaize zit op de goede weg en indien de recent in de VS uitgestippelde strategie wordt doorgetrokken, zal dit de resultaten van de groep zeker ten goede komen. Het aandeel noteert bovendien goedkoop. Ons advies blijft ongewijzigd: kopen.

 

Koers op het moment van de analyse: 45,99 EUR

 

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met ongeveer 3 300 winkels actief in België, Luxemburg, de Balkan, Indonesië en de VS die voor meer dan 60 % van de omzet instaan.

 

 

Deel dit artikel