Analyse
Deficom: delisting? 4 jaar geleden - donderdag 26 september 2013

De holding Deficom wil de beurs van Brussel verlaten. Nog slechts 3,5 % van de aandelen zijn verhandelbaar maar het aandeel is al meer dan 2 maanden geschorst.

Philippe Lhomme heeft 96,5 % van Deficom in handen en ziet het nut van een beursnotering niet meer in. Bijgevolg overweegt hij een delisting. Ondertussen is er geen verhandeling van het aandeel mogelijk. Sinds 17 juli is het aandeel geschorst. De reden voor de schorsing is dat de groep haar aandelen op naam heeft gezet maar nog geen aandeelhoudersregister heeft opgesteld. Voor de resterende aandeelhouders zit er niets anders op dan te wachten.

 

Van mediagroep tot holding

Deficom was jaren een mediabedrijf met als belangrijkste activa de betaalzender BeTV. Na de verkoop van BeTV eind 2008, kwijnde de vrijwel lege beursschelp, die enkel nog uit een cashbedrag bestond, weg op Euronext Brussel.

 

Midden 2009 werd overwogen om de onderneming te vereffenen. Maar eind 2009 onderging Deficom een gedaanteverwisseling toen de Luikse zakenman Philippe Lhomme 75 % van de aandelen verwierf tegen 12,71 EUR. Hij deed daarna een openbaar bod tegen dezelfde prijs en begin maart 2010 werd bekend dat hij 92 % van de aandelen van de groep had. Lhomme kondigde tevens aan dat hij het bod niet verlengde en geen uitrookbod wilde doen.

 

Nieuwe activiteiten

Na de overname bracht de zakenman enkele van zijn activiteiten onder in de holding en de voorbije jaren deed hij ook enkele overnames. Vandaag bestaat de groep uit twee polen: evenementen/vermaak en media/telecom. Onder de eerste noemer vallen de clubs Crazy Horse en het organiseren van grote evenementen zoals onder andere Batibouw en onder de tweede noemer valt het kleine Deficom Telecom. In het eerste semester boekte de groep een nettowinst van 5,7 miljoen EUR op een omzet van 23,1 miljoen EUR, niet slecht geboerd.

 

Deel dit artikel