Analyse
Colruyt: ontgoochelende jaarvooruitzichten 4 jaar geleden - donderdag 26 september 2013

Ook de discounter heeft blijkbaar last van de crisis.

Hoewel ze in moeilijke omstandigheden solide resultaten kan voorleggen verwacht ze voor het boekjaar 2013-14 toch geen winstgroei. Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

 

Na de uitstekende resultaten van het voorbije boekjaar uitte de distributiegroep tijdens de algemene vergadering erg voorzichtige prognoses voor het huidige boekjaar (afsluiting: 31 maart 2014). Ze verwijst daarvoor naar het slabakkend consumentenvertrouwen en een blijvend prijscompetitieve markt. Terwijl Colruyt eerder nog uitging van een omzetgroei van 4 tot 6 % (+5,9 % in 2012-13), zal die nu wellicht eerder aan de onderzijde van de verwachtingsvork uitkomen. In het 1e kwartaal 2013-14 steeg de omzet met slechts 2,8 %, deels als gevolg van het stopzetten van minder interessante contracten in de foodservice in Frankrijk. Voorts verwacht Colruyt dat de jaarwinst in lijn zal liggen met die van het vorig boekjaar. Wel blijft het de volgende jaren investeren in nieuwe winkels, logistieke centra, een vleesverwerkingsfabriek én in groene energie. Ook breidt het zijn bestaande winkels uit. Verder optimaliseert ze haar organisatie o.a. door het fuseren van de Belgische foodservicebedrijven. We schroeven onze voorzichtige winstramingen nog wat terug van 2,40 naar 2,32 EUR per aandeel (2,26 EUR in 2012-13) voor dit boekjaar en van 2,50 naar 2,46 EUR voor het volgende.

 

Koers op het moment van de analyse: 42,145 EUR

 

Colruyt is de grootste voedingsdistributeur van België (discounts, buurtwinkels, groothandel + speelgoed, baby- en seizoensartikelen) die ook actief is in Frankrijk (winkels, groothandel en foodservice).

 

Deel dit artikel