Analyse
Beleggen in Europa? 4 jaar geleden - donderdag 26 september 2013

Dankzij de soepele monetaire maatregelen van de VS worden de markten overspoeld met (quasi) gratis geld. Deze overdadigheid aan liquiditeiten wordt niet alleen in de Amerikaanse economie gepompt, ook worden ze volop buiten de staatsgrenzen geïnvesteerd, onder andere in Europa.

Ondanks dit positieve nieuws zijn we maar matig enthousiast. Behalve Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk 
blijven we inderdaad erg sceptisch over het Europese herstel.
Niettemin beleggen we in Europese aandelen die zienderogen ondergewaardeerd zijn zoals BME, Axa, Melexis, Delhaize…. om zo onze
portefeuille te diversifiëren. 

 

Het is overduidelijk: Europese beurzen zijn eindelijk weer in trek. Beleggers tonen de laatste tijd inderdaad steeds meer interesse voor het oude continent. Zo belegde de VS in het 1e halfjaar een slordige 65 miljard USD in Europa, een record sinds 1977!

 

Tot nu toe focusten institutionele beleggers zich echter voornamelijk op de groeilanden. Maar gezien de economie er eveneens begon te sputteren, trokken beleggers zich geleidelijk aan terug...

 

.... en richtten ze hun pijlen op het Europese continent. Europa was ondertussen uit zijn dal gekropen. De meeste landen wisten zich aan de recessie te onttrekken en beetje bij beetje is het vertrouwen teruggekeerd. Bewijs hiervan is de daling van de rentevoeten op lange termijn in de zuiderse landen. Deze landen kunnen zich nu opnieuw tegen een schappelijke prijs financieren, wat essentieel is voor de stabiliteit.

 

Toch is de situatie verre van rozengeur en maneschijn. Ja, Europa is aan de beterhand. Dankzij de tussenkomst van de ECB kon de situatie stabiliseren en twijfels rond het mogelijke uiteenvallen van de eurozone lijken tegenwoordig veraf.

 

Maar Europa blijft met gigantische problemen worstelen. Zo blijft de overheidsschuld steeds toenemen en bedreigen overheidstekorten het budget van de lidstaten. Bovendien remt de hoge werkloosheidsniveau de consumptie af, en dus ook de toekomstige groei. Op middellange termijn zal Europa nog hulppakketten moeten voorzien voor de meest kwetsbare landen als Griekenland of Portugal. Ook is een herstructurering van de overheidsschuld niet uit te sluiten. Conclusie: we blijven voorzichtig.

 

Deel dit artikel