Analyse
Arseus: een beslissend keerpunt 4 jaar geleden - vrijdag 13 september 2013

Zo'n twee weken geleden vroegen we u om te stemmen voor uw favoriete Belgische aandeel. U koos voor Arseus, een Belgische fabrikant van producten voor de gezondheidssector.

De koers van Arseus lijkt ons overgewaardeerd, zelfs in geval van een relatief optimistisch scenario . Bovendien kampt de groep op korte termijn met een aantal onzekerheden.
VERKOPEN.

 

Arseus is aanwezig in o.a. België, Nederland, Frankrijk, Brazilië en Duitsland. De groep is via haar filiaal Fagron voornamelijk actief op het vlak van farmaceutische grondstoffen en bereidingen voor apothekers en bedrijven (56 % van de verkopen, 77 % van de bedrijfswinst). Naast het filiaal Corilus dat IT-diensten aanbiedt (7 % van de verkopen, 11 % van de bedrijfswinst), levert Arseus ook producten en diensten aan tandartsen, oogartsen, ziekenhuizen en rusthuizen (37 % van de verkopen).

 

Focus op Fagron en Corilus

Arseus wil graag zijn filiaal Fagron verder ontwikkelen maar kreunt onder een zware schuldenberg. Zijn financiële lasten zijn op een jaar tijd immers verdubbeld (overname van het erg winstgevende US Freedom). Bijgevolg is de groep van plan om activiteiten af te stoten, zoals de levering van producten en diensten (tegenwoordig herstructureerd), die op zich maar weinig opbrengt Toch zal het niet makkelijk zijn om deze activiteit in één geheel te verkopen. Ook zouden bij de verkoop zware waardeverminderingen kunnen opgetekend worden, met als gevolg een weerslag op de winst van 2013.

 

Op langere termijn

Arseus doet vele overnames op een erg gefragmenteerde markt gedragen door de groei van de gezondheidszorg (vergrijzing). Door de schaalvoordelen die hieruit voortvloeien en de minder winstgevende producten en klanten van overgenomen bedrijven links te laten liggen, kan de groep haar marges optrekken. Zo zou de overname van Freedom de winstgevendheid in het 2e halfjaar van 2013 en in 2014 nog moeten boosten Gezien de marges hun historisch hoogtepunt bereikten, zullen volgens ons enkel nieuwe overnames de winst sneller doen toenemen dan de interne groei van de verkopen (±5 %/jaar). We mikken op een winst per aandeel van 1,4 EUR voor 2013 en van 1,5 EUR voor 2014 (zonder waardeverminderingen). Daarnaast ligt het dividendrendement lager dan 2,5 % netto en bedraagt de boekwaarde slechts 8,5 EUR, een cijfer dat door waardeverminderingen nog zou kunnen afnemen. Bijgevolg lijkt het aandeel ons duur.

 

Koers op het moment van de analyse: 21,40 EUR

 

Deel dit artikel