Analyse
Vijf niet te missen aandelen op lange termijn 4 jaar geleden - dinsdag 13 augustus 2013

Terwijl de belangrijkste beurzen in de wereld tijdens de hittegolf van de voorbije weken het vrij goed deden, kan helaas niet hetzelfde gezegd worden over de aandelenselectie van onze basisportefeuille.

Sinds 3 juni (datum van onze laatste analyse van de aandelen uit onze basisportefeuille) doen de grote wereldbeurzen het vrij goed. De Fed bevestigde dat het de economie blijft ondersteunen en de ECB vermeldde duidelijk dat het op korte termijn de rentevoeten niet zal optrekken. Ook waren er bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten geen noemenswaardige catastrofes of alarmerende vooruitzichten. Bovendien duiden de Europese macro-economische factoren er zelfs op dat het ergste achter de rug is (zelfs als het herstel nog maar op een laag pitje brandt).

 

Wat de aandelen uit onze basisportefeuille betreft, zorgden de ontgoochelende resultaten ervoor dat gezien de recente koersopstoten vele beleggers hun winsten opnamen. Bovendien woog de stijging van de euro ten opzichte van de dollar en de pond op de winstgevendheid van de bedrijven. Zo verliet GlaxoSmithKline onze selectie (het aandeel klom sinds januari met 25 % en is dus niet meer goedkoop).

 

5 niet te missen aandelen

(variaties sinds 3 juni, voor de belegger in euro)
– Axa doet zijn intrede in onze selectie. De resultaten bevestigen dat de verzekeraar langzaam maar zeker de vruchten van zijn groeiplan aan het plukken is.
– Chevron (-3,79 %) scheerde onlangs hoge toppen wat beleggers aanmoedigde hun winst te nemen. Bovenop deze koersdaling is de productie in het tweede kwartaal forser dan voorzien gedaald.
– Intel (-11,22 %) maakte teleurstellende resultaten bekend: de pc-markt is in crisis en de beleggingen in de mobilofonie leveren momenteel nog niets op. We verlagen bijgevolg onze ramingen.
– Sage (-0,38 %) bevestigt zijn doelstellingen ondanks het slabakkende klimaat in Europa en versterkt zijn aanbod ten opzichte van de kleine bedrijven.
– Sainsbury (+4,64 %) kon flink klimmen na de bekendmaking van gunstige jaarresultaten (boekjaar afgesloten op 16/03) en vergaart zo nog meer marktaandeel.

 

Deel dit artikel