Analyse
Teva onderuit door lasten na een geschil 5 jaar geleden - dinsdag 6 augustus 2013

Zonder deze lasten is het kwartaalresultaat conform de verwachtingen.

Een generisch middel van Copaxone zou vanaf 2014 op de markt kunnen komen.
De koers is te zwaar afgestraft.
KOPEN.

 

Het tweede trimester werd door een uitzonderlijke last met verlies afgesloten: Teva heeft Pfizer en Takeda een schadevergoeding moeten betalen omdat het bedrijf het patent voor Protonix (maagzweren) heeft doorbroken alvorens het zou vervallen. Op vergelijkbare basis kwam de winst per aandeel zoals verwacht 6 % lager uit door de terugval van de verkoop van generieken in de VS.

 

In het tweede semester zou de situatie in de VS moeten verbeteren na de lancering van nieuwe generieken zoals Niacin. Daarenboven zet de blockbuster van Teva, Copaxone (multiple sclerose) zijn opmars verder (+9 %). Maar een generische tegenhanger zou vanaf juni 2014 op de markt kunnen komen (zelfs al zou zijn complexiteit Teva moeten toelaten om een flink deel van de verkopen te behouden).
De kostenbesparingen, die vandaag nog marginaal zijn, zouden in de periode 2014-2017 fors moeten toenemen en de winstgevendheid ondersteunen op het moment dat het patentverlies van Copaxone zal beginnen doorwegen.
We verlagen onze winstverwachtingen per aandeel tot 5 USD voor 2013 (tegenover 5,20 voorheen) en rekening houdend met de extra concurrentie voor Copaxone tot 4,90 USD voor 2014 (tegenover 5,60 daarvoor).

 

Koers op het moment van de analyse: 38,90 USD

 

Teva Pharmaceutical is wereldleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van generische geneesmiddelen (51 % van de omzet 2012). Het verwierf die leiderspositie via overnames (het Amerikaanse Barr in 2005, het Duitse Ratiopharm in 2010…). De groep realiseert zowat 79 % van haar activiteit in Noord-Amerika en Europa.

 

Deel dit artikel