Analyse
Profiteer van een tweet om uw slag op de beurs te slaan 4 jaar geleden - dinsdag 27 augustus 2013

Kunt u als gemiddelde belegger van een tweet profiteren om uw slag te slaan op de beurs?

Op 13 augustus postte de bekende Amerikaanse belegger C. Icahn een tweet op het sociale platform Twitter waarin hij aankondigde over meer dan een miljard euro aan Apple-aandelen te beschikken en dat hij deze fors ondergewaardeerd acht. Diezelfde dag spurtte de koers van Apple nog met 5 % hogerop, wat de waarde van het bedrijf met zo'n slordige 13 miljard euro oppepte.
Dergelijk geval toont duidelijk aan dat sociale netwerken als Twitter en Facebook een groeiende impact hebben op de financiële markten. Maar wat betekent dit nu concreet voor u als belegger?

 

Met Twitter post u makkelijk korte berichten. Ook kunt u allerlei gepubliceerde berichten in real time lezen. Zo kunt u financiële professionals of invloedrijke beleggers volgen zoals Icahn, Buffet, Soros, enz.

 

De groeiende snelheid waarmee de informatie wordt verspreid en de steeds grotere reactiviteit van de markten hierop tonen aan dat Twitter een belangrijke tool is geworden. Zo werd in april een valse tweet verstuurd in naam van het persagentschap AP, waarin een aanslag op het Witte Huis werd aangekondigd. Amper 17 seconden na de tweet dook de Amerikaanse S&P 500-index met 1 %. Eens de informatie werd ontkend, steeg de index weer tot op zijn normaal peil.
Bepaalde studies tonen inderdaad aan dat er een link bestaat tussen het aantal en het soort berichten op Twitter en/of Facebook inzake een bepaald onderwerp en de evolutie op dit gebied in de dagen erop.

 

Als gemiddelde belegger is het echter moeilijk om via een tweet een goede slag op de beurs te slaan. De markten spelen namelijk extreem snel op de informatie in. Wel moet u gezien de overvloed aan informatie het kaf van het koren scheiden. Met andere woorden: wees kritisch. Dit proberen we elke dag voor u te doen met de bedoeling u de meest verstandige beleggingsadviezen te verschaffen, en dit in alle onafhankelijkheid.

 

Hoe dan ook, sociale platforms zijn een geweldige tool voor investeerders en beleggers. Ze zorgen voor een snelle informatiedoorstroming, verschaffen toegang tot bedrijfspublicaties en financiële info en maken het makkelijker om ideeën en opinies met betrekking tot beleggingen met elkaar te confronteren. Ook wij zijn actief op het vlak van sociale media. Bezoek alvast onze Facebook-pagina.

 

Deel dit artikel