Analyse
Nieuw elan VS industrie: goed voor welke aandelen? 4 jaar geleden - maandag 26 augustus 2013

Tal van bedrijven moeten rechtstreeks of onrechtsteeks garen spinnen bij de revival van de Amerikaanse industrie. Onze beleggingsadviezen.

Chevron

Kopen. Het aandeel is onze favoriet in de sector en behoort tot onze selectie van aandelen om een basisportefeuille uit te bouwen.

De groep is minder sterk aanwezig op de schaliegasmarkt dan veel concurrenten en had minder te lijden onder de forse prijsdalingen op die markt. Om niet helemaal achterop te raken, begint het nu wel in die sector te investeren, maar voorlopig blijft het zijn inspanningen vooral toespitsen op olie en investeert het in veelbelovende regio's (Brazilië, Argentinië, Australië, ...) om zijn productie te verhogen.

 

General Electric

Kopen

Dankzij de daling van de gasprijzen is de energiefactuur van het conglomeraat fors gedaald. De industriële tak profiteerde daar het meest van en zag zijn marges stevig verbeteren. Dankzij de productiviteitswinst kan de groep haar verkoopprijzen verlagen en beter concurreren met de groeilanden. De gevolgen daarvan zijn al zichtbaar: het niveau van de bestellingen was nog nooit zo hoog en de groep wint voortdurend marktaandeel. De koers houdt o.i. nog een mooi stijgingspotentieel achter de hand.

 

DuPont de Nemours

Houden

De chemiegroep profiteert van de gedaalde aardgasprijzen voor zijn productie van o.a. meststoffen (ammoniakgas belangrijk halffabrikaat) en plastics. Het vertrouwen in de toekomst zit evenwel al in de koers verrekend. Het aandeel klom het voorbije jaar 20% hoger.

 

Exxon Mobil

Houden

Sinds de overname van XTO Energy is Exxon ook blootgesteld aan de Amerikaanse schaliegasmarkt. De prijsdalingen op die markt blijven de marges in de VS aantasten en het optrekken van de verkoopprijzen volstaat niet om de kostprijs te dekken. De groep schroefde haar gasproductie in de VS dan ook terug, maar het belang van die regio is beperkt t.o.v. de totale omvang van Exxon en dus bleef ook de impact beperkt. Momenteel geeft Exxon er de voorkeur aan om zijn cash uit te keren aan zijn aandeelhouders in plaats van te investeren, en in vergelijking met zijn concurrenten, zet het ook minder in op onderzoek en ontwikkeling.

 

Encana

Kopen

Door de instorting van de gasprijzen in de VS ging de Canadese groep zich meer toespitsen op niet-conventionele olie en op vloeibaar gas om haar marges te vrijwaren. Na de prijsstijgingen van de voorbije maanden zal Encana wellicht zijn exploitatie van schaliegas hervatten en op die manier zijn productie opvoeren. De extractiekosten van de groep behoren tot de laagste in de sector.

 

BASF

Houden

De Duitse groep moet wel kunnen profiteren van de gedaalde aardgasprijzen maar niet in dezelfde mate als Amerikaanse spelers doordat de chemiegroep sterk verankerd is in Europa en Azië. De productieinstallaties in de chemiesector zijn bovendien omvangrijk en niet zo snel te delokaliseren.

 

BMW

Verkopen

De Duitse autobouwer moet tegen 2014 zowat 350.000 auto's per jaar kunnen bouwen in zijn fabriek in South Carolina en koos ook voor de VS om een nieuwe productievestiging te bouwen voor koolstofvezel voor zijn elektrische auto (in de staat Washington). De groep is een van de best geplaatste Europese spelers om garen te spinnen bij de dynamiek van de Amerikaanse industrie, maar die troeven zitten al in de koers verrekend.

 

Fiat

Houden

Fiat realiseert 557% van zijn omzetvia dochterbedrijf Chrysler, dat het voor 58,5 % in handen heeft. Voor de Italiaanse constructeur is het Amerikaanse merk, en zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt via Chrysler, een echte reddingsboei. De groep maakte voor het tweede kwartaal een nettowinst bekend van 142 miljoen EUR, terwijl het zonder Chrysler 257 miljoen EUR verlies zou hebben geleden.

 

Deel dit artikel