Analyse
Heineken: nog steeds te zwak 4 jaar geleden - vrijdag 23 augustus 2013

De brouwer kan met moeite zijn winst doen klimmen.

Aan de oorzaak van de zwakke resultaten liggen meer dan de matige weersomstandigheden. De vooruitzichten blijven somber. Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

 

De halfjaarresultaten bevestigen de moeilijke situatie. De omzet daalt met 3 % en de winst per aandeel met 1 % (zonder uitzonderlijke elementen). De groep boekt nog 38 % van haar verkopen in Oost-Europa, waar de bedrijfswinst met 9 % daalde. En in Frankrijk moet ze nieuwe belastingen betalen. Ook stijgen de premiummerken (meest winstgevend) niet meer en innoveert AB Inbev niet voldoende.

 

Om de schade te beperken, voert Ab Inbev dus kostenbesparingen door. Wel kan de groep hierin niet te ver gaan: beknibbelen op het marketingbudget zou immers de evolutie van de verkopen in gevaar kunnen brengen. In de groeilanden (50 % v.d. verkopen) bedraagt de groei slechts 3 %. Wellicht hebben de overnames er te veel gekost, zoals dit in Europa nog het geval is geweest. Nu rechtsomkeer doen is echter geen optie. En AB Inbev heeft nood aan nog meer nieuwe investeringen. Bijgevolg is het financiële evenwicht van de groep niet in gevaar. Gezien de dalende liquiditeiten, vreest men echter voor het dividend (pay-out 2012 beperkt tot 35 %). De groep is niet echt optimistisch over het 2e halfjaar, dus verlagen we onze winstramingen tot 2,60 EUR voor 2013 (t.o.v. 2,70 voorheen) en 2,80 EUR voor 2014 (t.o.v. 3).

  

 

Koers op het moment van de analyse: 52,76 EUR.

  

 

Het Nederlandse Heineken is de op twee na grootste brouwer ter wereld, na AB InBev en SABMiller met een marktaandeel van bijna 9 %. Nadat het zich heeft versterkt in Europa (met inbegrip van Oost-Europa en Rusland), kocht het in 2010 het Mexicaanse Femsa Cerveza.

 

 

Deel dit artikel