Analyse
De Europese crisis: the end? 4 jaar geleden - vrijdag 23 augustus 2013

Terwijl vele waarnemers een woelige zomer op de markten verwachtten, blijkt nu dat dit seizoen erg gunstig is voor de Europese beurzen.

Onze raad is, wees zelf niet te optimistisch!
We betwisten niet dat een economisch herstel aan de gang is maar menen wel dat de markten bij het minste teken van heropleving iets te enthousiast gereageerd hebben. Het uur is dus nog niet gekomen om opnieuw in de eurozone te beleggen. Onze
basisportefeuille sluit dan ook elke Europese belegging uit. Op een paar uitzonderingen na geven we nog steeds de voorkeur aan onder meer Amerikaanse en Britse aandelen, via fondsen of individuele aandelen. 

 

Sinds 1 juli steeg de Bel 20 met 11 % terwijl de CAC 40 en de Euro Stoxx 50 respectievelijk met 9,5 % en 9 % konden klimmen. Aan de oorsprong van dit positieve beursklimaat liggen diverse factoren. Zo stelden de centrale banken de beleggers gerust en bevestigden ze de voortzetting van hun monetaire politiek.

 

Ook duidden verschillende macrocijfers erop dat Europa zich eindelijk uit de recessie aan het hijsen is en de economie in het 3e kwartaal zelfs opnieuw met groei zou kunnen aanknopen. Daarnaast zijn gezien de vooruitzichten eveneens de bedrijfsleiders erg uitgelaten over het 2e halfjaar.
De activiteitsgraad is volgens de aankoopmanagers in augustus zelfs nog verbeterd.
De PMI-index bereikte 51,7 punten (ten opzichte van 50,5 punten in juli). Dat is het hoogste niveau sinds de zomer van 2011. Wanneer het opgemeten resultaat boven 50 punten scoort, is dit een teken dat de activiteit in snelheid toeneemt terwijl een score onder de 50 op een krimp duidt. Mag men dan in de volgende maanden hopen op een verdere stijging van de groei?

 

Onze raad is, wees zelf niet te optimistisch! Momenteel is de situatie nog verre van normaal. Europa worstelt namelijk nog steeds met aanzienlijke problemen waarvoor maar weinig duurzame oplossingen voorhanden zijn. Zo blijft de werkloosheid een vrij zorgwekkende kwestie. En zolang de Duitse kiezer niet naar de stembus zal gegaan zijn, moeten we van de ECB geen al te grote initiatieven verwachten. De economische vertraging in de groeilanden (vooral in China) en de afhankelijkheid van Europa van deze externe vraag is eveneens problematisch.

 

Deel dit artikel