Analyse
Chinese aandelen: verschillende types 4 jaar geleden - woensdag 21 augustus 2013

Op de Chinese aandelenmarkten vinden we verschillende aandelentypes terug.

We zijn al een tijdje van oordeel dat Chinese aandelen te zwaar worden afgestraft en zeer goedkoop zijn. In al onze voorbeeldportefeuilles kennen we dan ook een gewicht van 10% toe aan Chinese aandelen.
Onze voorkeur gaat uit naar de twee volgende fondsen die zo goed als al hun middelen beleggen in Chinese aandelen die op de beurs van Hongkong zijn genoteerd.

Fidelity Funds - China Focus A EUR

GAM Star China Equity USD

 

Hong Kong

Op de beurs van Hongkong noteren vooral grote Chinese multinationals:
– H-aandelen (151 bedrijven) onder die noemer vallen Chinese bedrijven die noteren in Hongkongse dollar (HKD). Die bedrijven zijn veelal minder afhankelijk van de lokale Chinese economie en zijn voor een deel in handen van buitenlandse beleggers. De vijf grootste, gemeten naar beurskapitalisatie, zijn geen onbekende namen en ze zijn hoofdzakelijk financieel getint: China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China, Petrochina en Bank of Communications.
–  Red Chips(115 bedrijven) aandelen van Chinese bedrijven die voor de meerderheid in handen zijn van de overheid en een notering hebben in Hongkong in HKD. De grootste Red Chips zijn de mobilofoniegroep China Mobile en het staatsoliebedrijf CNOOC.
– Tot slot geven we u nog mee dat heel wat H-aandelen en Red Chips ook een notering op de beurs van New York als American depositary receipt (ADR) hebben.

 

China

Op de Chinese aandelenmarkten van Shanghai en Shenzhen vindt u eveneens verschillende aandelentypes:
– A-aandelen: effecten van Chinese bedrijven die in de Chinese lokale munt (renminbi) noteren. Het zijn vooral small- en midcaps die meestal sterk afhankelijk zijn van de binnenlandse markt. Die A-aandelen mogen verhandeld worden door Chinezen en – sinds 2002 – door bepaalde professionele buitenlandse beleggers (de zogenaamde Qualified Foreign Institutional Investors). Heel wat H-aandelen noteren ook als A-aandeel in Shanghai en Shenzhen. Daardoor kan ook de lokale Chinese belegger in die multinationals beleggen.
– B-aandelen: effecten van Chinese bedrijven genoteerd in Amerikaanse of Hongkongdollar. De deelmarkt zag het levenslicht in het begin van de jaren ’90 en heeft als doelstelling om lokale bedrijven beter toegang te geven tot buitenlands kapitaal. Sinds 2001 mogen ze ook gekocht worden door Chinezen. Maar door het succes van de Chinese bedrijven in Hongkong enerzijds, en de geleidelijke opening van de A-aandelen voor buitenlanders anderzijds, bloedt de B-markt langzaam dood. De liquiditeit is dan ook ondermaats en dat stoot almaar meer (buitenlandse) beleggers af. Hoe lang die (overbodige) B-markt het nog zal uitzingen, is dan ook de vraag.

 

Deel dit artikel