Analyse
Rosier: roemloos einde? 4 jaar geleden - woensdag 17 juli 2013

De multinational Borealis heeft een uitkoopbod gelanceerd op de Waalse meststoffenproducent Rosier tegen 203,38 EUR per aandeel.

De prijs is teleurstellend. Het einde van de beurscarrière van Rosier is dan ook nog niet direct in zicht. We zouden afwachten.

 

Plotse verkoop

Jarenlang hebben analisten Rosier als een belangrijke overnamekandidaat op Euronext Brussel aangestipt. De Franse oliereus Total had immers een belang van 56,86 % in de groep. Maar gedurende jaren gebeurde er niets en bleef Rosier bij Total. Tot 6 februari van dit jaar wanneer Total plots aankondigde een bod te hebben ontvangen van Borealis, een chemie- en kunstmestgroep. Op 1 juli was de kogel door de kerk en gaf Total aan dat hij de bieding had aanvaard en zijn belang van 56,86 % had verkocht tegen 200 EUR (192 EUR + 8 EUR dividend) een lagere prijs dan de 211,38 EUR die in februari uit de bus was gekomen. Maar na het verwerven van dit pakket is Borealis echter verplicht een bod uit de brengen op de overige uitstaande aandelen tegen die eerder vastgelegde prijs van 211,38 EUR (203,38 EUR + dividend van 8 EUR).

 

Lage prijs

Het bod moet nu nog officieel van start gaan maar voor de aandeelhouders, zeker degenen die de laatste jaren zijn ingestapt, valt de prijs dik tegen. De voorbije jaren heeft Rosier steevast hoger gestaan dan de biedprijs. De aandeelhouders hebben vandaag echter geen stok om mee te slaan want voor het bedrijf was 2012 geen gemakkelijk jaar. De winst halveerde en de volumes boerden achteruit. De hele sector heeft het niet onder de markt. We kunnen dus stellen dat de timing van het bod slecht valt.
Aangezien weinigen zich geroepen zullen voelen om tegen deze prijs in te gaan op het bod is de vraag hoeveel aandeelhouders het bod van Borealis zal kunnen overtuigen.

 

Deel dit artikel