Analyse
Nokia: einde joint-venture met Siemens 5 jaar geleden - dinsdag 9 juli 2013

Nokia neemt de controle van de joint-venture met Siemens over.

Een riskante operatie die zijn financiële situatie zal verzwakken. Het aandeel blijft duur en draagt tegenwoordig een groter risico (onze indicator bedraagt vanaf nu 4).
VERKOPEN.

 

Nokia en Siemens hadden samen een joint-venture opgericht, Nokia Siemens Networks (NSN), actief in netwerkapparatuur. Nu trekt Siemens zich terug en koopt Nokia zijn belang van 50 % over voor 1,7 miljard euro. Op het eerste zicht lijkt deze prijs wel aantrekkelijk. De joint-venture, die sinds zijn oprichting in 2006 verlieslatend is, slaagde er onlangs in om winst te boeken. Toch is de aandeelhouderswaarde verre van gewaarborgd. Het groeipotentieel van de bedrijfsmarge van NSN lijkt immers uitgeput (de grondige herstructurering loopt op zijn einde en de verkoopprijzen staan onder druk door de versterkte concurrentie, o.a. vanuit China). Bovendien betekent de overname van het 50 %-belang uit NSN een zware dreun voor Nokia's financiële situatie, waardoor bepaalde investeringen zouden kunnen uitblijven, in het bijzonder in de mobilofoniesector (53 % van de omzet), waar de laatste jaren de resultaten kelderen en het marktaandeel afneemt. We mikken op een verlies van 0,30 EUR per aandeel voor 2013 en op een kleine winst van 0,10 EUR in 2014. De toekomst van de groep blijft echter onzeker en het aandeel overgewaardeerd.

 

Koers op het moment van de analyse: 3,31 EUR

 

De Finse groep Nokia is sinds kort de op één na grootste fabrikant ter wereld van mobiele telefoons, na het Zuid-Koreaanse Samsung. De joint venture Nokia Siemens Network is de nummer 4 voor telecominstallaties.

 

Deel dit artikel