Analyse
Mobistar: veel minder winst en geen dividend! 5 jaar geleden - dinsdag 23 juli 2013

Mobistar kreeg een forse tik (-30 %) na de publicatie van zijn halfjaarcijfers.

De telecomoperator verlaagt zijn jaar-vooruitzichten en schrapt het dividend over 2013. Ook op langere termijn ziet het er volgens ons niet rooskleurig uit. Duur aandeel. VERKOPEN.

 

Hoofdzakelijk actief in mobilofonie (bijna 80% van de omzet) kampt Mobistar met een sterk toegenomen prijsconcurrentie (o.a. van Telenet en door de nieuwe telecomwet die het veranderen van operator vergemakkelijkt) en dalende inkomsten als gevolg van opgelegde tariefdalingen door de Belgische en Europese regelgeving. In de eerste jaarhelft zag Mobistar de gemiddelde opbrengst per klant dalen en verloor het heel wat eigen klanten aan o.a. virtuele operatoren (vooral Telenet) die gebruik maken van het Mobistar-netwerk. De omzet daalde met 5,7%, de winst zelfs met 38,3%. Mobistar gaat nu voor 2013 uit van een omzetdaling van maximum 12% (voorheen 4 à 6%) en een fors lagere winst. Ze schrapt ook het dividend. Die middelen gaat Mobistar investeren in de kwaliteit van het netwerk (4G). Voorts zouden de lopende structurele kostenbesparingen de winst in 2014 op peil moeten kunnen houden. Mobistar rekent ook op de openstelling van de kabel om meer diensten (o.a. opnieuw tv) aan te bieden. Wij zijn al lange tijd pessimistisch over de vooruitzichten en verkoper van het aandeel. We schroeven nogmaals onze winstramingen voor 2013 terug van 2 naar 1,60 EUR per aandeel en voor 2014 van 1,88 naar 1,50 EUR. 

Koers op het moment van de analyse: 10,80 EUR

 

Mobistar is de op een na grootste mobiele telefoonoperator in België (na Proximus) met een marktaandeel van ±33 %. Bijna 53 % van het kapitaal is in handen van France Télécom.

 

Deel dit artikel