Analyse
Kwartaalresultaten: eerste balans 4 jaar geleden - woensdag 31 juli 2013

Het resultatenseizoen voor het 2e kwartaal is nu al tijdje bezig en ondanks de slabakkende wereldeconomie blijven op een paar uitzonderingen na rampzalige cijfers uit.

Ondanks de donkere wolken blijft het management optimistisch over de komende kwartalen, té volgens ons. Duurzaam winst boeken kan enkel als meer geïnvesteerd wordt maar tot nu toe merken we wat dit betreft geen evolutie. We blijven dan ook voorzichtig met onze schattingen en adviezen.

 

De wereldeconomie slabakt nog steeds maar zelfs al zijn de resultaten niet uitmuntend, toch beantwoorden ze aan onze verwachtingen of overstijgen ze die zelfs. Op 169 bedrijven van de S&P 500 die hun resultaten bekendmaakten, zag bijvoorbeeld 56 % zijn omzet stijgen, 72 % onder hen konden zelfs cijfers voorleggen die de verwachtingen van de markt overstegen.

Na 5 jaar tijd zijn bedrijven wereldwijd erin geslaagd om zich aan een nieuw klimaat aan te passen. Herstructureringen, kostenbesparingen leidden tot nieuwe, meer winstgevende structuren, soms echter met zware sociale gevolgen... Ook slaagden vele bedrijven erin hun schuldenberg af te bouwen en hun marges op te trekken.

Een aantal bedrijven konden dan weer voordeel halen uit de Amerikaanse heropleving. Mits de hulp van de Federal Reserve kon de economie van het land inderdaad opnieuw aantrekken, gedragen door een forse binnenlandse consumptie en een verhoogde productiviteit. De meeste bedrijven uit onze selectie zijn in de VS aanwezig en we stellen dan ook vast dat vooral de industriële sector zijn beste beentje voorzet met bloeiende bedrijven zoals General Electric en Chevron.

In de groeilanden daarentegen is het een ander paar mouwen. In landen zoals China en Brazilië, tot nu toe de groeimotor van de wereldeconomie, valt er vrijwel geen groei meer te bespeuren. Probleem is: talrijke bedrijven hebben indertijd ingezet op deze landen, op zoek naar groei buiten hun traditionele markten. Zo wordt Siemens vandaag afgestraft omdat het te veel op Azië vertrouwde. Ook Caterpillar moest zijn voorzieningen neerwaarts bijstellen door de groeivertraging in China. Unilever blijft dan weer voorzichtig.

 

Deel dit artikel