Analyse
GBL: participatie van 4 % in Umicore 5 jaar geleden - donderdag 18 juli 2013

Umicore is goed voor 1,1 % van de portefeuille in GBL.

Met een décote van 27 %, in lijn met zijn historische gemiddelde, is het aandeel GBL correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Onze winstvooruitzichten van 2013 voor Umicore zijn reeds afgestemd op het meest pessimistische scenario van de groep.
HOUDEN.

 

De holding GBL beperkt zich niet tot grote strategische investeringen (Total, Imerys, Lafarge, SGS, Pernod Ricard). Ze investeert ook in kleinere participaties zoals nu in Umicore. Participaties die mogelijk op een bepaalde dag, of misschien ook niet, kunnen uitgroeien tot een strategische investering.

 

Met deze investering moet niet automatisch worden gedacht dat de kiem voor een toekomstig bod van GBL op Umicore is gelegd. GBL heeft er de middelen niet meer voor. De koers van Umicore heeft trouwens nauwelijks op dit nieuws gereageerd. Tegelijkertijd hebben twee banken hun advies op Umicore teruggeschroefd. Steeds meer beleggers beginnen zich zorgen te maken over de toekomstige margeontwikkeling op het vlak van raffinage van edele metalen, één van de twee groeimotoren van de groep. We maken ons ook al geruime tijd zorgen hierover.

 

Koers op het moment van de analyse:
GBL: 60,42 EUR
Umicore: 33,47 EUR

 

GBL is een Belgische holding. De waarde van de portefeuille wordt vooral bepaald door de participaties in Total, Lafarge, Imerys, Pernod-Ricard en GDF Suez.

 

Umicore is een Belgische groep, gespecialiseerd in geavanceerde materialen (herlaadbare batterijen…) en edele metalen (katalysatoren, …) en de recyclage ervan; is met 350 000 ton gerecyclede edele metalen per jaar de grootste speler ter wereld op dat vlak. Bezit nog 3,09 % van zinkraffineur Nyrstar.

 

Deel dit artikel