Analyse
Europese telecomsector: toenaderingen nemen toe 4 jaar geleden - donderdag 25 juli 2013

De telecomsector maakt bewogen tijden mee.

De sector kijkt aan tegen enorme uitdagingen. Maar de telecomaandelen zijn volgens ons te zwaar afgestraft. We raden u aan om Vodafone en Orange (ex France Telecom) te kopen.

Enkele weken geleden heeft het Britse Vodafone een bod gedaan op de Duitse kabeloperator Kabel Deutschland om in Duitsland zijn aanbod te kunnen combineren (telefoon, internet, TV ).

Deze week heeft Mobistar, dat weinig actief is buiten België en geen gebundelde aanbiedingen (telefonie, internet, TV) op de markt kan brengen, zijn winstvooruitzichten verlaagd en zijn dividend opgeschort.

Het Nederlandse KPN, een andere kleine operator die geografisch weinig gediversifieerd is, kondigde de verkoop aan van een groot deel van zijn Duits filiaal E-Plus aan Telefònica, om zijn kas te spekken.

En in Frankrijk willen Bouygues en SFR een deel van hun mobiel netwerk delen.

 

Deze toename van samenwerkingen en toenaderingen zet in de verf dat veel telecomgroepen het momenteel niet onder de markt hebben. De inkomsten vallen terug (zwakke economische omgeving, strengere regelgeving...) terwijl de investeringen toenemen (4G). Kostenbesparingen staan nu bovenaan de agenda en via samenwerking en toenadering kunnen dergelijke besparingen snel worden gerealiseerd.

 

Toch is het aantal nog beperkt omdat grensoverschrijdende transacties complex zijn en de meeste spelers met een zware schuldenlast kampen. Daarenboven staan concurrentieautoriteiten weigerachtig tegenover het verminderen van het aantal spelers. Andere operaties zijn de komende jaren niettemin onvermijdelijk. De taart wordt te klein om iedereen tevreden te stellen en de kans is groot dat op termijn slechts een handjevol operatoren overblijven zoals in de VS. Een natuurlijk selectieproces dat voor een nieuwe dynamiek in de sector kan zorgen.

 

Deel dit artikel