Analyse
De beurzen in juni 5 jaar geleden - maandag 1 juli 2013

Zelfs als was de wijziging van de toon van de Fed verwacht en zelfs verhoopt, toch verloren de wereldwijde beurzen 4 % in juni. In Europa kwam de terugval zelfs uit op iets meer dan 5 %.

EU en VS

Het is een feit dat een te snelle hausse van de rentevoeten op de kredietverlening kan wegen en gezien de staat van de economie heeft Europa absoluut nood aan lage rentevoeten om elk vooruitzicht op herstel niet in de kiem te smoren. Vermijd steeds Europese aandelen en geef de voorkeur aan Amerikaanse aandelen. Er zijn voldoende argumenten om erin te beleggen: een verwachte groei van 2 %, matige waarderingen en een dollar die ±10 % ondergewaardeerd is tegenover de euro. 

 

China

Over het algemeen zijn de meest cyclische activa het sterkst gedaald in juni. De opkomende markten kregen het hard te verduren (gemiddeld -6,5 %).Profiteer hiervan om in China te beleggen. We geven het land een plaatsje in al onze portefeuilles

De liquiditeitscrisis die gedurende dagen de interbancaire markten teisterde, verontrust ons niet. Het gaat immers over een gestuurde ingreep van de Chinese centrale bank, ongerust over zeepbellen op enkele activa. Ze wil hiermee kleinere banken en andere gespecialiseerde entiteiten aanzetten om minder kredieten te verlenen. Fundamenteel gezien en op basis van voorzichtige hypothesen (groei van 5,5 % tegen 2015), blijft China interessant en zijn beurs goedkoop. Beleg erin via de fondsen Fidelity China Focus A EUR en GAM Star China Equity USD.

 

India en Brazilië

Zijn te rechtvaardigen indien u over een dynamischer profiel beschikt. India biedt het voordeel dat het minder afhankelijk is van het westen dan andere opkomende landen maar de beurs is niet goedkoop en lijdt onder de restrictieve monetaire politiek die probeert de inflatie te beteugelen. Het potentieel is op lange termijn aanwezig. Hetzelfde geldt voor Brazilië. Na een terugval van meer dan 20 % op twee jaar is de real vandaag correct gewaardeerd. Het land heeft moeite om zijn groei te dynamiseren door een slecht beheerste inflatie die weegt op de binnenlandse groei. Desondanks heeft het enkele troeven: relatief gezonde overheidsfinanciën, werkloosheidsgraad van slechts 5,8 %, belangrijke grondstoffenreserves…

 

Grondstoffen en goud

Hadden het ook moeilijk met de schok. De vooruitzicht op een vermindering van de aankoop van Amerikaanse activa – die de inflatievrees vermindert en de dollar tegenover de euro versterkt – heeft zwaar doorgewogen op het edel metaal (-13 %). Wijd nog altijd een klein deel van uw portefeuille ter diversificatie aan goud (5 %). En als het risico u niet afschrikt dan zijn de goudmijnen een alternatief.

 

Deel dit artikel