Analyse
Carrefour, Colruyt of liever Delhaize? 4 jaar geleden - maandag 15 juli 2013

U hebt ongetwijfeld een goede reden om één van deze drie ketens voor uw wekelijkse boodschappen te kiezen. Maar welke distributeur legt u nu het best in uw winkelkarretje bij uw bankier of online broker?

Verkoop Carrefour en Colruyt.
Volgens ons is Delhaize “de beste koop”. KOPEN.

 

Carrefour, Colruyt en Delhaize, drie grote spelers met elk zo’n 25 % marktaandeel, domineren de Belgische voedingsdistributie. Wie inzet op een hoog dividendrendement komt met 1,5 % à 2,5 % netto alleszins niet echt aan z’n trekken, maar voor wie mikt op (winst)groei op lange termijn kan een aandeel uit de distributiesector een interessante belegging zijn.

 

Rendabiliteit

Carrefour tracht al jaren tevergeefs met allerhande herstructureringen zijn erg zwakke rendabiliteit op te krikken. Delhaize, moet in de VS opboksen tegen mastodonten zoals Wal-Mart, wat op de marges weegt. Colruyt is daarentegen ruimschoots de marge-kampioen.

 

Groei

Terwijl Carrefour vooral op Europese mature markten aanwezig is en zich terugtrekt uit groeimarkten in Azië en Latijns-Amerika waar het geen marktleider is, mikt Delhaize op nieuwe markten in de Balkan. Colruyt blijft vooralsnog stevig groeien, maar hoelang is dit houdbaar zonder nieuwe markten aan te boren?

 

Concurrentie

Colruyt snoept met zijn laagste prijzenpolitiek continu klanten af van zijn twee grote concurrenten. Carrefour kan op zijn Franse thuismarkt maar geen marktaandeel terugwinnen op de andere distributeurs. Voor Delhaize moet de situatie in de VS en de Balkan verbeteren na de verkoop van haar niet of weinig rendabele winkels.

 

Carrefour rijgt de nieuwe topmannen aan elkaar, maar die krijgen de logge tanker maar niet gekeerd. We hebben er geen goed oog in en vinden gezien de vooruitzichten het aandeel (te) duur. Colruyt is een absolute topper, maar dat wordt overdreven duur betaald. Bovendien vrezen we dat de bomen niet tot in de hemel blijven groeien. Delhaize tot slot doorzwom een moeilijke periode maar heeft wel de nodige troeven in handen voor een rendabele groei. De (al fors gestegen) koers houdt daar volgens ons nog niet helemaal rekening mee.

 

Deel dit artikel