Analyse
20 koopwaardige Europese aandelen 4 jaar geleden - maandag 8 juli 2013

Na een wekenlange stijging, zijn de beurzen opnieuw wat gedaald. Ondanks deze terugval raden we u aan om verder in aandelen te beleggen.

Economie in crisis

De eurozone zal met moeite uit de recessie geraken. In 2012 boerde haar BBP met 0,6 % achteruit. En het ziet ernaar uit dat 2013 op hetzelfde resultaat zal uitmonden. De zuiderse landen worstelen met een diepe recessie. Ook de meer noordelijke staten lijden onder de besparingsmaatregelen (Nederland, Finland, Frankrijk). Van alle grote economieën uit de eurozone kan enkel nog Duitsland de dans ontspringen. Men kan zich dus afvragen of Europa de bezuinigingspolitiek niet te ver gedreven heeft en of de ECB niet meer zou moeten tussenkomen om de economie opnieuw aan te zwengelen. Wel is het zo dat sinds de werkloosheid een historisch hoogtepunt bereikte, de toon aan het veranderen is en er eindelijk sprake is van economische stimuli. Maar Europa slaagt er niet in om een geloofwaardig plan op te stellen. Een duurzaam economisch herstel van de eurozone is niet voor morgen. Zelfs voor 2014 is een groei van minder dan 1 % voorzien.
Buiten de eurozone zijn de vooruitzichten iets rooskleuriger: het VK, dat nog steeds met erg hoge tekorten kampt, zou in 2013 lichtjes moeten groeien (+0,6 %). Dit zou ook het geval zijn in Zweden en Zwitserland, twee van de meest competitieve economieën ter wereld. Beide landen zouden in 2013 een groei van ±1 % oogsten.

 

Welke beurzen?

De beurzen in de eurozone zijn over het algemeen duur: de economische groei voorzien op lange termijn is zwak, Europese bedrijven bieden minder fraaie dividenden dan elders. Bijgevolg is het verwachte rendement voor Europese beleggingen niet voldoende om het risico hoger dan het westerse gemiddelde te compenseren. In onze basisportefeuille houden we geen aandelen aan uit de eurozone. 
Wel telt de portefeuille aandelen uit drie Europese landen: Zweden (solide, competitieve economie, gebaseerd op innovatie, munt is ondergewaardeerd t.o.v. de euro), Zwitserland (beurs ondergewaardeerd en minder risicovol dan in andere Europese landen, talrijke zwaargewichten met een internationaal profiel), het Verenigd Koninkrijk (gulle dividenden, beurs minder volatiel, risico lager).

 

Welke aandelen?

De Europese markten mogen dan wel duur zijn en niet tot onze basisportefeuille behoren, toch bieden ze opportuniteiten. We geven de voorkeur aan bedrijven met een sterke internationale inplanting die niet zozeer onderhevig zijn aan de impact van de Europese crisis, en waarvan het aandeel ondergewaardeerd is.
Aegon: haalt 70 % van zijn inkomsten uit de VS. Focust nu meer op producten die commissies genereren (minder afhankelijk van rentevoeten).
ArcelorMittal: de koers verloor 35 % sinds januari en is overdreven afgestraft gezien zijn stijgingspotentieel, gedragen door de kostenbesparingen en de afbouw van de schuld.
Axa: plukt de vruchten van zijn strategie (selectiviteit van contracten, tariefstijgingen). De groeilanden blijven prioritair voor zijn ontwikkeling.
Bouygues: financieel solide, de groep zou zich wel beter focussen op haar activiteiten gelinkt aan de bouw.
GDF Suez: mikt op een internationale ontwikkeling (Turkije, Australië…), zijn schuldenberg is onder controle; interessant voor het dividend.
Orange (ex France Télécom): te zeer blootgesteld aan Frankrijk maar te zwaar afgestraft gezien de kostenbesparingen; aantrekkelijk dividend.
Veolia Environnement: focust meer op activiteiten met een sterke toegevoegde waarde (verwerking giftig afval: weinig concurrentie en sterk potentieel) in plaats van zijn traditionele activiteiten (afval- en waterbehandeling) om zijn marges te stutten. Novartis: zou voordeel moeten halen uit zijn portefeuille van innovatieve medicijnen en wil in de volgende 2 jaar 20 goedkeuringsaanvragen indienen.
Zurich Insurance: groeit gestaag op zijn meer dynamische markten, bevestigt zijn soliditeit en capaciteit om een hoog en duurzaam dividend uit te keren.
BP: te zwaar afgestraft als gevolg van de olieramp en het lopende proces.
GlaxoSmithKline: versterkt zich in de groeilanden en focust op meer winstgevende producten en/of producten met een sterk groeipotentieel.
National Grid: sterke inplanting in het VK; de prijzen worden regelmatig opwaarts bijgesteld; fraai dividend.
Rio Tinto: de koers houdt grotendeels rekening met de daling van de grondstofprijzen en de vertraging van de wereldconsumptie.
Sage: kan goed aan de Europese crisis weerstaan dankzij zijn trouw klantenbestand; versterkt zich in landen met een sterk groeipotentieel (in Brazilië in oktober 2012).
Sainsbury: snoept marktaandeel af van zijn Britse concurrenten dankzij zijn gemakswinkels en online verkopen.
Vodafone: wil Kabel Deutschland overnemen om zijn supersnel internetaanbod in Europa te versterken.
Oriflame: versterkt zijn competitiviteit in Rusland (nieuw distributiecentrum om logistieke kosten te drukken); zal op langere termijn van het Aziatische potentieel profiteren (China, India, Indonesië).
EDP: profiteert van zijn investeringen in hernieuwbare energiebronnen.
Enel: zal de vruchten plukken van zijn groeiplan 2013-2017.
Bolsas y Mercados Españoles: genereert continu liquiditeiten en kan bijgevolg een gul dividend uitkeren; mogelijk doelwit voor een overname.

Deel dit artikel