Analyse
Triodos Bank: nieuwe emissie 5 jaar geleden - donderdag 6 juni 2013

Triodos Bank voert een kapitaalverhoging door en geeft tot en met 19 juli nieuwe certificaten uit. Is het de moeite waard om hierop in te tekenen?

Triodos is een gezonde bank met ambitieuze doch realistische groeiplannen. Wel is het dividendrendement op lange termijn minder hoog dan voor een klassiek aandeel. Maar als deze vergoeding voor u bijkomstig is en het u vooral te doen is om een duurzame bank te steunen, dan mag u intekenen.

 

Wie is Triodos Bank?

Dankzij zijn ethisch en duurzaam imago kon Triodos Bank zich in de voorbije jaren op de Belgische markt positioneren. Ook keerden door de bankencrisis zich veel mensen af van traditionele banken die het te bont hadden gemaakt.

 

Triodos Bank is opgericht naar Nederlands recht en kan de groei in verschillende Europese landen (Nederland, België, Spanje, VK en Duitsland) nauwelijks bijbenen. Bijgevolg heeft het bedrijf van tijd tot tijd extra kapitaal nodig. De bank wil nu via een kapitaalverhoging in al die landen samen 60 tot 80 miljoen euro ophalen om die groei te financieren.

 

Certificaten

Tot en met 19 juli biedt Triodos nieuwe certificaten aan tegen 75 EUR. Wel moet u oppassen; Triodos Bank is een naamloze vennootschap (nv) en in tegenstelling tot bvb. het Landbouwkrediet geen coöperatieve vennootschap.

 

Toch wordt er van certificaten gesproken omdat de uitgegeven aandelen door de Stichting Administratiekantoor Aandelen Triodos Bank (entiteit boven de bank) worden omgezet in certificaten. Een certificaat vertegenwoordigt dus een aandeel. Dankzij deze constructie kan Triodos de stemrechten op de aandelen en de controle over de bank behouden.

 

Belangrijk gevolgen zijn echter:

– dividenden zijn niet vrijgesteld van de roerende voorheffing
– de certificaten kunnen verhandeld worden en dit kan de koers wijzigen.

 

De certificaten niet beursgenoteerd en kunnen buiten de huidige periode van de kapitaalverhoging enkel via tussenkomst van Triodos Bank zelf worden verhandeld. Ook komt de koers van het certificaat niet tot stand via vraag en aanbod maar wordt die berekend aan de hand van de intrinsieke waarde.

 

Is intekenen interessant?

– De intrinsieke waarde ligt al sinds meer dan anderhalf jaar op ongeveer hetzelfde niveau en de stijging in de laatste jaren is beperkt (10 % sinds 2006).
– Ook bedraagt het dividend al 5 jaar 1,95 EUR bruto. Als u kiest voor een cashdividend dan is dat 1,24 EUR netto of een nettorendement van 1,65 % op basis van de huidige koers van 75 EUR. Denk eraan dat u de Nederlandse roerende voorheffing van 15 % en de Belgische van 25 % moet betalen. Om enkel de Nederlandse voorheffing te vermijden, kunt u wel kiezen voor een uitkering in certificaten: dan is dit 1,4625 EUR netto of een nettorendement van 1,95 %.
– Opgelet, als u intekent moet u wel eerst een gratis effectenrekening openen.
– T.e.m. 19 juli rekent Triodos Bank geen instapkosten aan (normaal 0,5 %). Uitstapkosten zijn er wel: 0,50 % en 0,25 % aan beurstaks.

 

Deel dit artikel