Analyse
Onze tien favoriete aandelen 4 jaar geleden - vrijdag 21 juni 2013

U wil op de beurs beleggen en zo veel mogelijk winst opstrijken? Welke aandelen koopt u nu het best?

Indien u naast uw portefeuille op lange termijn (waarvoor u in de rubriek Stel uw portefeuille samen alle nodige adviezen vindt), u graag een deel van uw middelen op kortere termijn belegt, dan kunnen we u hierbij helpen. Bijgevolg hebben we voor u een aantal aandelen uitgekozen die gezien de huidige stand van zaken waarschijnlijk een interessante vooruitgang zullen boeken. 

 

5 favoriete Belgische aandelen

 

Exmar

Het gastransport over zee kampt niet met overcapaciteit. Ook geniet Exmar van steeds meer commerciële kansen in het zog van de exploitatie van schaliegas in de VS. De groep is meer dan 10 EUR per aandeel waard op basis van de waarde van zijn vloot.

 

EVS

EVS wint marktaandeel. De werving van klanten in functie van hun activiteitsdomein (Sport, Entertainment, News & Media) sinds een viertal maanden vertaalt zich al in het orderboek. De verwachte omzetdaling in 2013 (geen grote evenementen) zou weleens erg klein kunnen zijn.

 

Melexis

Melexis spint garen bij het toenemend gebruik van elektronica in auto's. Ook is de groep slechts beperkt blootgesteld aan de malaise in Europa. Ze zet in op veiligheidsverhogende en energie-efficiënte producten en zou sterker (10 à 15 %) moeten groeien dan haar markt (9,5 %).

 

bpost

bpost doet zijn intrede op de beurs tegen 14,50 EUR. De definitieve prijs ligt aan de bovenkant van de prijsvork, die oorspronkelijk tussen 12,50 en 15 EUR was vastgelegd.
Het aandeel is dus niet meer zo goedkoop. Toch blijft bpost volgens ons een interessante belegging voor zijn hoog dividendrendement dat meer dan 5 % netto zal bedragen. Een deftig niveau dat bpost gezien zijn regelmatige inkomsten en de soliditeit van zijn economisch model zou moeten kunnen aanhouden.

 

Delhaize

Drie weinig rendabele winkelketens in de VS werden zopas verkocht en de geslaagde herpositionering van Food Lion (3/4 van omzet in de VS) zou eind dit jaar voltooid moeten zijn. De koers houdt nog niet volledig rekening met de mogelijke stijging van de rentabiliteit in de VS. Er waren in het verleden al meermaals overnamegeruchten rond Delhaize en wellicht zullen de toekomstige resultaten opnieuw begerige blikken aantrekken.

 

5 favoriete buitenlandse aandelen

 

Intel

De halfgeleiderspecialist werd onlangs door het Koreaanse Samsung uitgekozen om de chip van zijn nieuwe tablet te ontwikkelen. Voor de Amerikaan die tot nu toe altijd moeite heeft gehad om zich op de mobiele markt te positioneren, is dit een ongeziene kans.

 

Xerox

Het aandeel van de Amerikaanse groep, die vooral bekendstaat voor haar printers en kopieermachines, bereikte zijn hoogste punt in de laatste 52 weken. Maar gezien Xerox zich opnieuw aan het focussen is op meer winstgevende activiteiten, zal de koers waarschijnlijk nog verder blijven stijgen. De groep richt zich nu meer op diensten aan bedrijven: human ressources, financiële diensten, informatietechnologie, documentenbeheer.

 

France Télécom

Het aandeel van de Franse telecomoperator is te zeer afgestraft. Dit heeft onder meer te maken met de rechtszaak waarin de CEO Stéphane Richard verwikkeld zit. Profiteer van de gelegenheid, het aandeel biedt een gul dividend.

 

Novartis

Voor het farmaceutische labo zal 2014 waarschijnlijk beter uitvallen dan 2013. De Zwitser zal dan namelijk de vruchten kunnen plukken van zijn vele innovaties. Ook diende hij onlangs nog 20 goedkeuringsaanvragen binnen.

 

Sainsbury

De Britse distributeur blijft ons verrassen: hij slaagt erin om marktaandeel van de concurrentie af te snoepen dankzij zijn gemakswinkels en zijn online verkopen.

 

Deel dit artikel