Analyse
Nordea mikt op een voorzichtige groei 4 jaar geleden - donderdag 27 juni 2013

Sinds begin 2013 bedraagt het rendement van het aandeel 19,7 % (koersstijging + uitgekeerd dividend). Dit dankt de bank aan haar soliditeit en aan haar winstpeil. Over dezelfde periode boerde de Europese banksector met 2,3 % achteruit.

Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Nordea kondigde de verkoop van zijn activiteiten in Polen aan, waar de reglementering in de banksector verstrengd wordt. Deze transactie beperkt echter de reikwijdte van de groep niet (Polen was slechts goed voor 2 % van de bruto winst). Ook wijst dit niet op een strategiewijziging. Nordea mikt nog steeds op een voorzichtige groei. Met het plan 2015 beoogt de groep in de eerste plaats een rendement op vermogen van 13 à 15 % (afhankelijk van de evolutie van de rentevoeten). In het 1e kwartaal bedroeg dit cijfer 11,3 %. Om het beoogde rendement te bereiken wil de bank haar kosten beter beheren (door operationele kosten uit te sparen, het aantal agentschappen te verminderen en hun productie op te drijven). Ook rekent Nordea op een nieuwe daling van de verliezen die te wijten zijn aan niet-terugbetaalde leningen (bedroeg 9 % over de laatste 12 maanden: afwachten wat de volgende kwartalen brengen). Bovendien profiteert de bank van de goede prestaties van de Scandinavische economie. Onze ramingen voor de winst per aandeel blijven ongewijzigd. We tippen nog steeds op 6,80 SEK voor 2013 en 7 SEK voor 2014.

 

Koers op het moment van de anlyse: 74,95 SEK

 

De bank Nordea is ontstaan uit de fusie van Zweedse, Finse, Noorse en Deense banken; vooral actief als retailbank. De Zweedse overheid bezit 20 % van het kapitaal.

 

Deel dit artikel