Analyse
Mobistar in zee met het Franse Free? 5 jaar geleden - woensdag 26 juni 2013

Zal de Franse mobilifoniegroep Free haar intrede doen op de Belgische markt? Via een samenwerking met Mobistar? Moet men een speculatieve positie innemen?

Neen. De mogelijke komst van Free naar België is niet meer dan een extra risico voor Mobistar dat reeds verzwakt is door zijn afhankelijkheid van de mobilofoniemarkt en de concurrentie van gebundeld aanbiedingen (tv/internet/telefonie).
Duur aandeel.
VERKOPEN.

 

Effect van de aankondiging
In minder dan anderhalf jaar heeft de mobilofoniegroep Free 9 % van de Franse markt ingepalmd en al zijn concurrenten verplicht om hun tarieven te doen dalen. En wanneer zijn topman heeft gezegd dat de Belgische markt «een natuurlijke uitbreiding» zou zijn voor de groep, gingen de poppen aan het dansen. De koers van Mobistar veerde een korte tijd op na deze aankondiging. Is dit gerechtvaardigd?

 

Free in België
De Belgische markt beweegt. Het succes van recente initiatieven van Telenet (King & Kong-aanbod bijvoorbeeld), na de introductie van de nieuwe telecomwet (die als belangrijkste vooruitgang het gratis opzeggen van het abonnement na zes maanden heeft) bewijzen dat. Kan Free, dat over heel wat ervaring beschikt en geen taalbarrière heeft in Brussel en Wallonië, zijn intrede doen in ons land en de concurrentie extra aanzwengelen? Dit kan het in elk geval niet alleen. Want volgens Free zijn de nieuwe licenties te restrictief (onder andere op het vlak van geografische dekking) en is het moeilijk om nieuwe antennes neer te poten. Elke intrede zou dus moeten gebeuren via een overname of via het gebruiken van de diensten van een virtuele operator.

 

Met Mobistar?
Moet er worden gespeculeerd dat Free gaat samenwerken of de banden gaat aanhalen met Mobistar? Neen. Mobistar is reeds actief als virtueel operator met Telenet (en binnenkort met Voo). En zijn moedermaatschappij, France Telecom is geen verkoper. Belgacom is evenmin verkoper van Proximus. BASE daarentegen (filiaal van KPN), dat twee keer kleiner is dan Mobistar, stond weldegelijk in de uitverkoop (maar werd uit de etalage gehaald bij gebrek aan interessante biedingen)… De eventuele komst van Free in België zou dus nefast zijn voor Mobistar. Maar we zijn ver verwijderd van een dergelijk scenario. De complexiteit van de Belgische markt (twee talen, mogelijke strijd rond de liberalisering van het kabel,…) is voldoende om buitenlandse kandidaten koudwatervrees te doen krijgen …

 

Koers op het moment van de analyse: 16,45 EUR

 

Mobistar is de op een na grootste mobiele telefoonoperator in België (na Proximus) met een marktaandeel van ±33 %. Bijna 53 % van het kapitaal is in handen van France Télécom.

 

Deel dit artikel