Analyse
Halfgeleiders: (te) snelle vooruitgang? 5 jaar geleden - woensdag 19 juni 2013

De halfgeleidersector boerde de laatste jaren goed vooruit. Is het nu te laat om in de sector te beleggen?

Niet noodzakelijk. U kunt nog altijd goede zaken doen.
Koop:
Intel: de leider op het vlak van microprocessors voor pc's. De groep tracht zich te positioneren op de markt van tablets en smartphones. Gezien haar financiële soliditeit en hoogtechnologisch niveau, is ze volgens ons in staat om haar doelstelling te bereiken. Ondanks de recente koersopstoot heeft Intel nog een interessant groeipotentieel in petto
Texas Instruments: kent een grote diversificatie en is tegenwoordig meer gefocust op de segmenten waar het een leidersrol bekleedt en op producten met een sterke toegevoegde waarde.
Melexis: dit Belgische bedrijf is gespecialiseerd in chips voor de autosector en ontwikkelt producten die betrekking hebben op veiligheid en energie-efficiëntie. De groep mikt in de komende jaren op een hogere groei dan de sector waarin het evolueert. (+ 9,5 % per jaar).

 

Plaatsbeschrijving

Halfgeleiders zijn elektronische onderdelen (sensoren, processors, geheugens, enz.) die ingebouwd zitten in de meeste voorwerpen uit ons dagelijks leven zoals computers, tv's, gsm's, auto's, industriële machines... De sector telt talrijke bedrijven en vindt vooral afzet bij fabrikanten van pc's, tablets, smartphones en gsm's (2/3 van de omzet).
Intel is de grootste fabrikant van microprocessors voor pc's. ARM Holdings en Qualcomm zijn dan weer leiders op het vlak van chips voor smartphones. Texas Instruments, STMicrolectronics en Infineon kennen een grotere diversificatie.
Melexis levert chips voor de autoindustrie. De Amerikaan TriQuint ontwerpt versterkers van wifi of internetsignalen voor smartphones en tablets, componenten voor telecomnetwerken en voor luchtvaart en defensie.

 

Vooruitzichten

In 2013 zullen de meeste bedrijven geen denderende resultaten behalen. Toch zal de halfgeleidersector volgens ons in de volgende jaren meer winstgroei boeken dan het gemiddelde van de economie. Tablets en smartphones dragen momenteel de verkopen. In de toekomst zullen technologische innovaties als nieuwe groeipolen fungeren. Er is namelijk nog heel veel ruimte voor vernieuwing: miniaturisatie van chips, verbetering van de autonomie en de capaciteit, bijstand en veiligheid in de transportsector, automatisering van productieketens, enz. Ook hoeven de huidige spelers in de sector niet zozeer te vrezen voor nieuwe concurrenten. De kost om nieuwe producten te ontwikkelen vraagt namelijk veel investeringen, wat een serieuze drempel vormt voor potentiële nieuwkomers.

 

Vernieuwing

Niet alle bedrijven in de sector kennen een gelijklopende evolutie of rijven even veel geld binnen. Gezien de snelle technologische evolutie moeten de fabrikanten hun producten constant verbeteren, willen ze competitief blijven. Ook worden budgetten voor onderzoek en ontwikkeling constant opgedreven en heerst er een bittere strijd om de beste ingenieurs te strikken.

 

Deel dit artikel