Analyse
De Europese telecomsector past zich aan zijn nieuwe omgeving aan 4 jaar geleden - vrijdag 28 juni 2013

Vodafone is van plan om een bod te doen op Kabel Deutschland, Telefonica stoot activa af en Telecom Italia is op zoek naar nieuwe investeerders.

Gezien u met een gsm nu veel meer kunt doen dan enkel bellen (internet, gps...), zijn de operatoren vrijwel verplicht om te investeren in snellere mobiele netwerken. Ook vaste netwerken moeten worden aangepast. Een van de laatste innovaties zijn bvb. video's op aanvraag waarvoor supersnel internet nodig is. Om op alle markten aanwezig te zijn, bieden operatoren nu ook quadruple play-paketten aan, die supersnel internet, tv, mobiele en vaste telefoon omvatten. Deze investeringen vergen wel veel middelen, wat voor bepaalde operatoren niet vanzelfsprekend is. Velen kreunen namelijk onder een hoge schuldenberg, ook staan hun prijzen onder druk en zijn de consumenten niet bijster happig.

 

Vodafone wil Kabel Deutschland overnemen om zijn aanbod uit te breiden en het tegen de Duitse concurrentie op te nemen. De geboden prijs is voor Kabel Deutschland een mooie waardering. Ook is de omvang van de overname voor Vodafone vrij beperkt. Als men rekening houdt met de aangekondigde kostenbesparingen maar niet met de toekomstige synergieën op het vlak van inkomsten (onzeker bij deze transacties) zou de overname op het resultaat van het volgende boekjaar een negatieve impact hebben van ongeveer 1,5 % en op het boekjaar erna een positieve impact van 1,5 à 2 %. De transactie houdt enig risico in maar maakt het aandeel wel interessanter.
Deutsche Telekom kampt met een zwaardere concurrentie op de Duitse markt (versterkte positie van Vodafone) en zou op zijn beurt overnames kunnen gaan doen in Oost-Europa.
Telefónica kreunt onder zijn schuldenberg. Ook is zijn positie op de nationale markt erg broos. De groep verkocht al Zuid-Amerikaanse activa en zal nu haar Ierse filiaal aan Hutchison Whampoa (Hong Kong) verkopen. Er zullen waarschijnlijk nog andere afstotingen volgen.
Telecom Italia onderhandelt over zijn fusie met het mobiele filiaal van Hutchison Whampoa en bereidt de afstoting van zijn vaste netwerk voor om zijn schuld af te bouwen.

 

Deel dit artikel